La indústria també està assedegada per la sequera
L’entrada en emergència per sequera ha comportat la reducció d’un 25% del consum d’aigua a les indústries. Força titulars de premsa i minuts de ràdio i televisió s’han centrat en les afectacions al camp –certament és significativa la supressió del reg agrícola en un 80% i els usos ramaders en un 50%–, però se n’ha fet un gra massa de com afecta els usos recreatius –han d’aplicar-hi una retallada del 25%– i més aviat s’ha passat de puntetes del que la manca d’aigua significa per a la indústria, motor econòmic del país.
Tal com va publicar EL 9 NOU divendres passat, les restriccions influiran en els processos productius de més de 600 petites i mitjanes empreses del Vallès Oriental on l’aigua és un element clau per al seu funcionament. Segons els càlculs de Pimec, la patronal que representa aquestes empreses, es tractaria del 5% de les pimes vallesanes i donen feina a uns 12.000 treballadors (el 12% del total). A aquesta afectació quantificada per Pimec encara caldria afegir les persones que ocupen les gran empreses, aquelles que disposen de més de 250 treballadors, que a la comarca són una porció considerable del pastís productiu.
La sequera està passant factura a la indústria alimentària, però també es començarà a notar en altres sectors com el químic, el farmacèutic, el tèxtil, el paperer i algunes empreses del metall. Segons Pimec, l’única manera que tindran per reduir els seus consums d’aigua en un 25% passarà per rebaixar la producció en uns percentatges que voltarien entre el 30% i el 40% del total. Això voldrà dir una repercussió directa en les plantilles d’aquestes societats. És a dir, tancar l’aixeta pot significar posar en perill llocs de treball.
Encara no és l’hora de qüestionar els criteris de les restriccions d’aigua, però, si la sequera continua i les aportacions de les noves dessaladores i plantes regeneradores d’aigua no arriben ràpid, caldrà fer càlculs de riscos més realistes i dolorosos. Per exemple, s’anteposarà el reg als camps de futbol o l’ompliment de piscines a la producció i l’ocupació industrial del país?