La Formació Professional treu pit al Vallès Oriental
La Generalitat ofereix vuit cicles nous de Formació Professional (FP) al Vallès Oriental per al curs vinent. També s’hi han de sumar quatre grups més a cicles existents i que tenien força demanda. Dimecres passat es va obrir el període d’inscripcions, tant d’FP com de Batxillerat, en què brillen aquests cicles nous. De grau mitjà són Planta química – Productes farmacèutics i cosmètics; Gestió administrativa – Àmbit sanitari; Guia en el medi natural i de temps de lleure; Estètica i bellesa, i Operacions de laboratori. I de grau superior, Sistemes electrotècnics i mecanitzats; Higiene bucodental, i Administració de sistemes informàtics en xarxa. Igualment és important adonar-se que aquest reforç a la FP vallesana s’ha escampat territorialment i s’impartirà a instituts de Mollet, Granollers, Lliçà d’Amunt, Caldes i Sant Celoni, els quatre punts cardinals de la comarca.
És primordial celebrar qualsevol èxit relacionat amb l’FP al Vallès Oriental. En primer lloc, pel que significa de dignificació d’uns estudis que són els que reclama el mercat laboral des de fa dècades, cosa que vol dir que, un cop finalitzats, haurien de tenir més números d’arribar a una ocupació digna i de qualitat. Tant patronals com sindicats estan d’acord que a empreses i administracions calen treballadors ben preparats i acostumats a la formació contínua per sobreviure en un ecosistema econòmic de canvis tecnològics i organitzatius constants. Conceptes com innovació i emprenedoria es treballen millor a les aules dels cicles mitjans i superiors d’FP que no pas a les aules universitàries. Això és un fet, malgrat que a l’imaginari col·lectiu estigui instal·lat el contrari. L’experiència de l’FP dual a Alemanya, en què la formació es combina amb la feina pràctica, hauria de ser paradigmàtica en la lluita contra l’atur juvenil.
Més cicles i més grups d’FP són un gran pas, però no pas l’únic. També cal celebrar que el Consell de l’FP i l’Ocupació del Vallès Oriental hagi arribat a la seva velocitat de creuer en l’estudi de les necessitats dels sectors econòmics o en la identificació dels perfils professionals més buscats. La comarca, doncs, aposta per l’FP i cal encoratjar-ho.