| 10:07
Opinió

És una bona notícia que Granollers continuï entestat en l’aposta per la formació professional

La Fundació Ramoneda i la formació professional

A vegades sembla mentida com roda el món i tornen al Born qüestions realment estratègiques per al progrés dels ciutadans en aquest país. Al tombant dels segles XIX i XX, la revolució industrial va deixar al descobert la gran mancança de tècnics de grau mitjà i formació professional (FP) a Catalunya. Igual que tantes altres iniciatives pioneres, com l’Escola de Bibliotecàries, la Mancomunitat d’Enric Prat de la Riba va inaugurar l’Escola Elemental del Treball al 1914. Es tractava de respondre amb formació moderna i adequada a les necessitats reals dels reptes d’una societat que tombava d’agrària i menestral a industrialitzada. A hores d’ara, 22 anys després del tomb del segle XX al XXI, la manca de tècnics professionals continua sent ben apressant.

El darrer ple de gener de l’Ajuntament de Granollers va aprovar els estatuts per a la creació de la nova Fundació Privada Josep Ramoneda. La presideix Àngela Ripoll Sitjà, vídua de Ramoneda, i l’alcalde, Josep Mayoral, n’és el vicepresident. Ramoneda (1927-2011) va ser un conegut empresari immobiliari que es va implicar en el mecenatge de projectes de la ciutat, com el Teatre Auditori de Granollers. La nova fundació ha començat a caminar amb una partida inicial de 150.000 euros aportats per Àngela Ripoll i formen part de la seva junta professionals de l’ensenyament, com els directors de l’Escola Municipal de Treball (EMT) i l’institut Vallbona, i empresaris, com Josep Maria Lloreda (KH-7) i Xavier Vera (Paver). Aquests fons econòmics i el criteri de gent experta consolidaran l’objectiu d’impulsar l’excel·lència educativa i facilitar la formació professional de les noves generacions.

Afegit a la condició militant de Granollers com a Ciutat Educadora, està clar que la nova fundació pot esdevenir un instrument estratègic per aconseguir seduir els més joves per triar l’FP com a opció de vida, per enfortir indústries i serveis amb treballadors més ben formats i per lluitar contra la xacra de l’atur juvenil i la precarietat laboral. És una bona notícia que Granollers continuï entestat en l’aposta per l’FP i segurament caldrà esperonar la Diputació, la Generalitat i l’Estat perquè acompanyin la ciutat en projectes ambiciosos que valorin i dignifiquin l’FP i serveixin de guia per al país.