| 10:46
Opinió

Si la justícia és la ventafocs de l’estat de dret hi ha el risc que la ciutadania perdi l’esperança de confiar-hi

La justícia continua sent ‘un cachondeo’?

El 1985, el llavors alcalde de Jerez, Pedro Pachecho, va fer famosa la sentència: “La justicia es un cachondeo.” Responia així la decisió judicial de suspendre l’enderrocament d’un xalet de Bertín Osborne que havia dictat el seu ajuntament. Han passat 36 anys i la polseguera d’aquella alerta sembla que ha servit de ben poca cosa. La justícia continua sense funcionar eficientment, les mancances (de personal, de mitjans, d’infraestructures…) són la norma i el col·lapse és endèmic. Si la justícia ha estat i és la ventafocs de l’estat de dret, i sumant-hi la judicialització de la política d’aquesta darrera dècada, hi ha el risc que la ciutadania perdi l’esperança de confiar-hi, perquè acabi percebent aquell cachondeo quotidià als jutjats que malauradament es va fer popular fa dècades.

Fa un parell de setmanes, EL 9 NOU va publicar que els cinc jutjats de Mollet han hagut de funcionar 15 dies només amb una jutgessa; en paral·lel un jutjat de primera instància de Granollers es trobava sense magistrat des del 29 d’octubre. A Mollet havien cessat quatre dels cinc jutges per concurs de trasllats. Places com les de Mollet o Granollers no són atractives ni per sou ni per promoció professional ni, sobretot, pel volum i complexitat dels casos. En aquesta mateixa edició d’EL 9 NOU, s’informa que un problema tècnic allarga la instrucció judicial per l’incendi de l’empresa Ditecsa de fa dos anys, que va provocar una catàstrofe ecològica al riu Besòs. S’ha de repetir la declaració d’un dels testimonis perquè la que es va fer el juny passat no es va enregistrar bé. Els accidents tècnics passen, són llei de vida, el que no s’acaba d’entendre és que es triguin set mesos a repetir una declaració. El foc a Ditecsa va ser l’11 de desembre de 2019, dos anys després encara s’instrueix la causa. Quan arribi el judici oral, s’haurà de resoldre, entre altres coses, la indemnització de 395.000 euros i la sanció de 421.000 euros que el Consorci Besòs Tordera està reclamant a l’empresa.

Es parla massa poc dels jutjats sense jutges o dels jutjats desbordats a les ciutats mitjanes. Interessa, doncs, que la ciutadania comenci a reclamar solucions perquè hi ha el perill que arreli allò de: “On hi ha poca justícia és greu tenir raó.”