La recuperació del camp d’aviació d’Alfou
Els alcaldes de Sant Antoni de Vilamajor, Raúl Valentín; de Cardedeu, Enric Olivé, i de Llinars, Martí Pujol, han firmat un conveni de col·laboració per preservar i posar en valor el camp d’aviació d’Alfou, un dels tres aeròdroms militars de la República al Vallès Oriental. Es tracta d’emprendre actuacions conjuntes per fomentar l’estudi, la documentació, la valoració, la difusió, la senyalització i la museïtzació de les restes històriques i patrimonials d’aquest camp, a cavall dels tres termes municipals.
El camp d’Alfou es troba a la zona coneguda com a Pla de Can Morató. Comptava amb construccions per allotjar el personal, un mínim de vuit refugis perimetrals i l’espai per a l’enlairament i aterratge de les naus. A hores d’ara, el lloc està ocupat per camps de conreu i camins on persones dels tres municipis acostumen a anar a passejar. A més del d’Alfou, durant la Guerra Civil, la República va tenir dos aeròdroms més: un a Montornès i l’altre a la Garriga.
Els fets de la Guerra Civil, segurament com tots els conflictes bèl·lics del segle XX, aporten elements de reflexió per als moments actuals. Per exemple, el 1937 la República va negociar amb els EUA la compra d’avions, però les lleis del país prohibien la venda d’armes a països en guerra. Després ho van intentar al Canadà, però amb la compra feta també es van topar amb l’embargament canadenc. La República va fingir una compra pel govern turc i va aconseguir que arribessin a Espanya 34 avions dels 50 que havia comprat perquè el govern canadenc va aturar-lo en saber que eren per al govern espanyol…
La memòria dels vencedors de la Guerra Civil es va imposar durant 40 anys. Cal treballar per recuperar un relat digne, rigorós, públic i ben contextualitzat del que va passar. Espais de tanta transcendència a la història de la comarca, com el camp d’Alfou, encara no el té, ja que durant la dictadura es va silenciar. Cal celebrar la iniciativa de Sant Antoni, Cardedeu i Llinars. És una magnífica fórmula perquè ni el pas del temps ni el ressorgiment d’ideologies feixistes acabin esborrant aquest fragment d’història.