Editorial EL 9 NOU | 15:00
Opinió

Empreses de la 'nova economia' han abusat i abusen de la temporalitat i la precaritat per als seus recursos humans

La sanció a Amazon i la contracció indefinida

La Inspecció de Treball de la Generalitat ha proposat una sanció de 5,8 milions d’euros contra Amazon i 17 de les empreses subcontractades per la multinacional per cessió il·legal de treballadors. Si prospera, el gegant del comerç electrònic, amb centres logístics a Martorelles, Parets i Mollet, s’haurà de fer càrrec de més de la meitat de la multa (uns 3,2 milions d’euros) per haver fet trampes en les contractacions de 559 persones. No és el primer cop que la Generalitat persegueix Amazon per la manera com gestiona els seus recursos humans. Entre el 2019 i el 2021, s’han interposat 22 sancions a la companyia de Jeff Bezos que s’enfilen fins a 1,1 milions d’euros. Segons l’acta d’infracció, Amazon i les seves subcontractades haurien estat fent treballar els repartidors en condicions laborals precàries, sobretot pel que fa al sou, i de manera inestable en la contractació. Els denunciats tenen dret a al·legació abans no es faci efectiva la sanció.

No és el primer cop que companyies de la que fins no fa gaire s’anomenava nova economia protagonitzen litigis amb les administracions o els tribunals laborals. Segons els sindicats, empreses com Glovo, Deliveroo, Uber Eats i la mateixa Amazon han abusat i abusen de la temporalitat en l’ocupació gairebé com a norma fundacional. La digitalització, doncs, poca cosa tindria a veure en uns comptes de resultats amb beneficis multimilionaris a base de menystenir els drets dels seus treballadors o de retorçar la normativa de la Unió Europea per no haver de pagar impostos a l’Estat. Més que nova economia, aquesta manera de fer recorda la vella economia de tota la vida, la del benefici com a únic objectiu i que s’oblida de la seva responsabilitat social allà on fa negocis.

A l’altra banda de la balança d’aquest cas d’Amazon, però, destaca l’impuls que s’està generant en els contractes indefinits. Al Vallès Oriental ho són el 33% dels registrats al juliol, que contrasten amb el 12% dels de l’any passat. El Decret 32/2021 de mesures urgents per a la reforma laboral estaria donant fruits en la lluita contra la temporalitat i ho està fent del bracet de les petites i mitjanes empreses, que són les autèntiques generadores de treball a la comarca i a Catalunya.