La utilitat mèdica de les aigües termals de Caldes
L’Hospital del Mar de Barcelona, l’Ajuntament de Caldes i les Termes Victòria encapçalen un estudi pilot per valorar els beneficis de les aigües termals en els pacients de covid persistent. L’assaig el protagonitzaran 96 persones amb seqüeles després d’haver patit la covid. Tot i que es tracta encara d’una malaltia en fase d’estudi, semblaria que un de cada deu malalts de coronavirus continua amb mals de cap, fatigues, disfonies o problemes intestinals, alguns gairebé dos anys després d’haver-se encomanat. S’han descrit al voltant de 200 símptomes dels qui pateixen la covid persistent, que afectarien al voltant del 10% de la població. A Catalunya, això voldria dir unes 100.000 persones, majoritàriment dones d’entre 35 i 50 anys.
El projecte mèdic de Caldes sotmetrà la meitat dels 96 voluntaris a sessions de balneoteràpia i l’altra, no, per poder comparar els resultats. Segons Natalia Garcia Giralt, del Grup de Recerca Muscoloesquelètica de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), els malalts de covid persistent tenen “artràlgies (mal a les articulacions), miàlgies (dolors musculars), migranyes, cefalees, marejos, insomni, estrès, ansietat, angoixa, etc. En tots aquests casos creiem que la balneoteràpia pot tenir un efecte positiu”. A la presentació de l’estudi. Joan Anglí, propietari de les Termes Victòria, va explicar que les seves aigües “no són les de Lourdes”, però sí que ajuden a millorar la qualitat de vida de les persones que els visiten i això és justament el que vol demostrar l’estudi: “Les aigües de Caldes són bones per a l’aparell locomotor i també són neurosedants.”
Experiències com aquest estudi de l’Hospital del Mar serveixen per dignificar i posar en valor encara més la tradició balneària de Caldes. No és casualitat tampoc que l’únic cicle de formació professional de grau superior de Termalisme i Benestar s’estigui impartint a l’institut Manolo Hugué. És l’únic cicle d’aquesta mena que es fa a Catalunya. És encoratjador que administracions com l’Ajuntament i la Generalitat, i agents privats, com els mateixos balnearis, insisteixin a enfortir un sector que desperta interès mèdic i turístic i que pot ser palanca per generar nova activitat econòmica al municipi.