| 09:09
Opinió

Cal que la Generalitat lideri un pla de xoc que conjugui els interessos de la pagesia amb els del desenvolupament sostenible del país.

L’acompanyament als pagesos pels senglars

La plaga dels porcs senglars no para de fuetejar el Vallès Oriental. Els darrers episodis d’estralls a causa d’aquests animals coincideixen amb les collites del blat de moro, però la superpoblació dels senglars ja ve de fa uns quants anys i no fa altra cosa que empitjorar. Superada la vaga dels caçadors d’aquest estiu per desavinences burocràtiques amb la Generalitat, el cert és que pagesos i ramaders continuen fent mans i mànigues contra una plaga que malmet cultius i explotacions i que els empeny a electrificar camps i granges, uns costos sobrevinguts que s’afegeixen a l’encariment de l’energia i altres matèries primeres. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) alerta aquests dies que als seus associats se’ls poden triplicar els costos energètics. D’aquest increment, el 71% és a causa del preu de la llum i el 29% restant, del preu del gas natural. Si, a més, cal sumar una minva a causa dels porcs senglars, és comprensible que vessi el got de la paciència d’un sector en lluita constant per la seva supervivència i que no té gens assegurat ni el relleu generacional ni el necessari prestigi i consideració de les societats urbanes.

Pagesos de Cardedeu, Cànoves i Sant Antoni de Vilamajor es queixen en aquesta edició d’EL 9 NOU que han perdut el 80% del que havien conreat pels senglars i demanen a les administracions que prenguin mesures. Tot i tenir raó, el cas és que no hi ha fórmules màgiques a curt termini i la solució no sembla que sigui més caçadors o que les batudes es puguin fer en camps propers a zones habitades. Ajuntaments vallesans estan provant les gàbies per atrapar senglars per sacrificar-los després d’acord amb els protocols de benestar animal. És una opció que ha d’ajudar a evitar que els porcs s’humanitzin i campin –com ja està passant massa sovint– pels carrers i places dels municipis de la comarca a la recerca d’aliment. Igual que els ens locals han pres consciència del problema de la plaga de senglars i prenen la iniciativa, cal que la Generalitat faci el mateix i lideri un pla de xoc que conjugui els interessos legítims de la pagesia amb els d’un desenvolupament sostenible del país.