| 17:35
Opinió

Mai no són prou les valentes que canvien la seva condició de víctimes silenciades en denunciants empoderades

L’activista Carme Diaby, Vallesana de l’Any

La Covid-19 ha trastocat tantes coses que es pot córrer el perill de pensar que el món s’ha aturat. El virus monopolitza l’atenció pública i publicada i, per això mateix, resulta anímicament sa i moralment higiènic recordar i insistir en les assignatures pendents que cal continuar treballant s’hagi vençut o no la pandèmia. Un d’aquests reptes és la consideració de les dones i el combat contra el masclisme.

Els lectors d’EL 9 NOU han triat l’activista feminista Carme Diaby, de Granollers, com a Vallesana de l’Any 2019. Centenars i centenars de butlletes de votació del diari i clics a la pàgina web han distingit Diaby per haver trencat el silenci, per haver denunciat l’agressor sexual quan ella era una nena i per fer d’altaveu contra una xacra, la dels abusos sexuals a menors i a les dones, per al qual mai no són prou les valentes que canvien la seva condició de víctimes silenciades i empetitides en denunciants conscienciades i empoderades. Però és que les altres dues persones finalistes a Vallesana de l’Any també mereixen reconeixement i també són dones que lluiten als seus àmbits: Rosa Julibert, l’expriora del santuari de Puiggraciós del Figaró, i Rosa Pocurull, una de les membres més actives de l’organització Vallès Oriental Vol Acollir. I encara hi ha una altra protagonista: l’enginyera Anna Martínez, de Sant Fost, que ha guanyat la primera edició del premi Talent Jove que atorga el Consell Comarcal del Vallès Oriental en el marc de la gala telemàtica que es va celebrar aquest dijous al Centre Cultural de Bellavista, a les Franqueses. El tercer reconeixement de la tarda, el premi Talent Territorial que atorga Pimec Vallès Oriental, ha estat per a Ecelini, una empresa de la Garriga que va canviar del tot la seva producció per servir elements contra la Covid-19.
Com va expressar a la gala Beth Codina, presidenta del consell d’administració de Prosa, l’editora d’EL 9 NOU, “tots tenim el cor encongit per la por a emmalaltir. Però la vida continua”. Premiades i finalistes, lectors i internautes que han votat insisteixen en la lliçó que un munt de persones a la comarca continuen alertes pel benestar de la gent, hi hagi o no malaltia.