| 09:26
Opinió

Si s’acaben fent el 14-F, hi ha el risc que se’n pugui qüestionar la legitimitat

L’embolic amb la data de les eleccions

La decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) –semiavalada pel Suprem– de suspendre cautelarment el decret que ajornava les eleccions al Parlament i mantenir la convocatòria per al 14-F, més enllà que jurídicament pugui ser apropiada, ha obert un cisma a la política catalana. Els partits havien aconseguit un acord ampli –sense unanimitat, però– per traslladar les eleccions al 30 de maig i, ara, la interferència judicial enrareix la cita amb les urnes. Si s’acaben fent el 14-F, hi ha el risc que se’n pugui qüestionar la legitimitat pel fet que hagin estat els jutges els qui decideixen la data o que la participació sigui baixa a causa de la por de contagis.

El Departament de Salut no para d’alertar del risc que el sistema sanitari es desbordi les properes setmanes, situació similar a la de la primera onada de la pandèmia. Tot i que sembla que comença a frenar-se la corba epidemiològica, la pressió assistencial continuarà a l’alça i per aquest motiu el Procicat ha decidit prorrogar 15 dies més les mesures contra la Covid, com són el confinament municipal o el tancament de comerç no essencial durant el cap de setmana. En un marc com aquest es fa molt difícil imaginar-se com es pot desenvolupar la campanya electoral i quina serà la sensació de seguretat que tindran els votants. Els ajuntaments han hagut de convocar, desconvocar i tornar a convocar plens o juntes de govern extraordinàries per escollir els membres de les meses. I, per acabar d’enredar la troca, aquest dijous es feia pública la sentència del TSJC que inhabilita Bernat Solé, el conseller encarregat de l’organització de les eleccions, per la seva participació en l’1-O.

Sigui com sigui, cal buscar més punts de votació per garantir la seguretat de tothom i establir horaris perquè ningú no pugui veure vulnerat el seu dret a vot. Els col·lectius de risc votaran a primera hora i els positius de Covid-19 o que estiguin en quarantena ho faran al final. A hores d’ara, els membres de la mesa tindran equips de protecció individual integrals. L’escenari, sens dubte, no és el millor perquè les eleccions es desenvolupin amb plena normalitat.