Editorial EL 9 NOU | 09:09
Opinió

Com afectaran els convulsos temps polítics que ha viscut Catalunya i l’Estat en els darrers quatre anys? Caldrà estar molt atent la nit del 26-M

Les eleccions més properes a la ciutadania

Aquest diumenge 26 de maig estan convocades a votar 313.775 persones a la comarca per escollir els seus representants als ajuntaments i al Parlament europeu. Es tractarà de les votacions municipals més globals de la història democràtica. Les eleccions al Congrés i al Senat de fa unes setmanes, les eleccions al Parlament del 2017 –després del terratrèmol del referèndum del Primer d’Octubre, l’aplicació de l’article 155 i les rèpliques dels empresonaments, exilis i enjudiciaments de polítics independentistes– i, en menor mesura, la coincidència el 26-M amb les eleccions al Parlament europeu afectaran als resultats locals finals.

La ciutadania valora la importància de les eleccions municipals. Al Vallès Oriental, els índexs de participació han estat del 54% (l’any 2007), el 55% (2011) i el 58% (2015). El coneixement directe i personal dels candidats a viles i ciutats o la discussió de propostes sobre assumptes propers i sobre projectes que es poden tocar amb les mans han empès els electors per omplir les urnes en aquests 40 anys d’Ajuntaments democràtics. Com afectaran els convulsos temps polítics que ha viscut Catalunya i l’Estat en els darrers quatre anys? Caldrà estar molt atent la nit del 26-M. El repàs a la participació als comicis catalans i espanyols ha certificat l’interès de la gent perquè quedi clara la seva postura votació rera votació. Al Vallès Oriental, el 79% (2015) i el 83% (2017) dels electors van anar a votar a les eleccions autonòmiques. I també de forma semblant, el 73% (2015), el 67% (2016) i el 79% (2019) dels votants van participar en les darreres eleccions generals.

Tot respectant qui es quedi a casa o no vulgui involucrar-s’hi gens –una postura del tot legítima en democràcia–, cal interpel·lar tothom perquè voti aquest 26-M. Els ajuntaments són una eina indispensable per al benestar de la gent, són la primera baula de l’estat de dret i els que administren la quotidianitat més pròxima. En una època de canvis disruptius de tota mena (polítics, socials, econòmics, tecnològics…), no ens podem permetre el luxe de no dir-hi la nostra amb el nostre vot.