| 12:08
Opinió

Els propers mesos es dispararan les consultes i els diagnòstics de trastorns mentals.

Les herències en salut mental de la pandèmia

Aquest Sant Jordi del 2021 pot passar a la història de la pandèmia com el punt d’inflexió en el control de la Covid-19 a Catalunya. Aquests dies la gent ha pres els carrers per comprar llibres i roses, una activitat gens essencial en clau estrictament sanitària, però d’una importància cabdal pel que significa de socialització i d’higiene mental. Mascaretes, distància, ventilació i gel hidroalcohòlic continuen –i no es pot baixar la guàrdia–, però les vacunacions donen un respir a la càrrega feixuga dels confinaments i, a poc que tothom apliqui una mica de seny i sentit comú, la Covid podria controlar-se en uns mesos. És moment, doncs, de començar a plantejar-se com afrontar els nous temps.

Una de les herències més punyents de la pandèmia té a veure amb la salut mental. Els experts del Vallès Oriental consultats per EL 9 NOU [vegeu les pàgines 2 i 3 de l’edició del dilluns 26 d’abril] alerten que els propers mesos es dispararan les consultes i els diagnòstics de trastorns mentals. El 2020 es van registrar menys consultes que el 2019 –sobretot pels tancaments–, però la majoria de persones ateses estan patint de forma més greu afeccions com l’ansietat, la depressió, l’angoixa o el dol no superat per la mort de familiars. És més que probable, doncs, que els propers mesos augmentin els casos d’agorafòbia, d’estrès posttraumàtic, de trastorns de la conducta alimentària (TCA), d’ansietat o de depressió. No hi ajudaran tampoc les fosques perspectives econòmiques de milers i milers de persones a qui els costa arribar a final de mes o que encara no poden aixecar la persiana dels seus negocis.

La salut mental acostuma a ser l’aneguet lleig del sistema públic sanitari. L’estigma associat a la malaltia mental ha condemnat secularment els que la pateixen a la invisibilitat i ha fet que la ciutadania no s’adoni que cal més inversions, més professionals i més centres públics especialitzats. “Si les administracions no es posen les piles, l’escenari que veurem a partir d’ara pot ser molt complicat”, alerta la psicòloga Cristina Domínguez, de l’Associació de Familiars per a la Salut Mental del Vallès Oriental, Daruma. Sense alarmisme ni tampoc sense autocomplaença, la salut mental ha de ser a l’agenda política local i nacional aquests propers anys. És de justícia.