| 14:09
Opinió

L’esclat de càmeres a les entrades dels pobles i ciutats continuarà i es reforçarà encara més els propers mesos

L’èxit de les càmeres amb lectors de matrícules

Gairebé dos terços dels municipis del Vallès Oriental han instal·lat càmeres amb lectors de matrícules per millorar la seva seguretat. Són a les entrades de les poblacions perquè permeten detectar vehicles d’interès policial a partir de creuar la informació que comparteixen els Mossos d’Esquadra i les policies locals. Si una matrícula llegida per un d’aquests aparells coincideix amb cap de la llista introduïda al sistema –i que està en actualització permanent–, es genera una alarma que arriba a les comissaries o les patrulles dels cossos de seguretat. Aquesta videovigilància permet, per exemple, fer un seguiment de vehicles robats o dels que han participat en fets delictius. Igualment, comporta disposar d’informació rellevant de qui ha entrat o sortit d’un municipi en cas que s’hagi denunciat un delicte.

La videovigilància de la via pública va generar un cert debat al començament de la seva implantació ara fa un parell de dècades. Fins a quin punt una càmera que apunta un carrer les 24 hores no fa una intromissió en la privacitat i la intimitat dels ciutadans que hi passen pel davant? Els cossos de seguretat estarien tractant tothom de sospitós s’hagi comès o no un delicte? El Gran Germà que tot ho vigila i que va definir l’escriptor George Orwell salta de les pàgines del seu llibre 1984 a la realitat del dia a dia? Tots aquests dubtes s’han anat resolent gràcies a la Llei Orgànica 4/1997 que regula de forma prou estricta la utilització de les videocàmeres per part de les policies en espais públics. Però també hi ha contribuït el sentit comú i que la ciutadania ha anat acceptant –massa sovint de manera bastant acrítica– que les dades personals siguin la primera matèria de les operadores de telefonia o els grans negocis d’internet, com Google o Facebook. Quin sentit té qüestionar una càmera lectora de matrícules si, gràcies a la geolocalització, els nostres telèfons mòbils descobreixen on som i amb qui en temps real?

Segons ha pogut recollir EL 9 NOU dels mateixos ajuntaments vallesans, l’esclat de càmeres a les entrades dels pobles i ciutats continuarà i es reforçarà encara més els propers mesos. Siguin benvingudes si certifiquen la dissuasió en la comissió d’infraccions i crims o ajuden en la recopilació d’evidències contra la delinqüència.