Candela Calle Rodríguez | 09:28
Opinió

La intel·ligència emocional és un tret definitori del lideratge femení i un actiu a l’alça

Lideratge femení, lideratge transformacional

El lideratge femení basa la gestió en el compromís, la responsabilitat, l’honestedat i la cooperació, units a una gran dosi d’intuïció i sensibilitat
El lideratge femení basa la gestió en el compromís, la responsabilitat, l’honestedat i la cooperació, units a una gran dosi d’intuïció i sensibilitat / foto: Griselda Escrigas

En l’era de la intel·ligència artificial, permeteu-me que en el Dia Internacional de les Dones reivindiqui la importància de la intel·ligència emocional. Aquesta és una intel·ligència que destil·la empatia, que ens permet comunicar de manera efectiva, resoldre conflictes i expressar sentiments i emocions també en l’àmbit professional. La intel·ligència emocional és un tret definitori del lideratge femení i un actiu a l’alça. El lideratge femení basa la gestió en el compromís, la responsabilitat, l’honestedat i la cooperació, units a una gran dosi d’intuïció i sensibilitat. A Catalunya, diverses empreses liderades per dones fan gestió amb aquest model. Un model de lideratge transformacional, orientat a l’equip i a fer créixer les persones que formen part dels equips.


Una gestió centrada en els valors i un lideratge disposat a assumir riscos innovadors és el que avui voldríem a totes les organitzacions. També a les de salut.


El sector salut està altament feminitzat, amb un 75% de professionals dones, però tot i això el lideratge femení està encara en clara minoria. Segons un estudi de 2023 del Departament de Salut sobre la distribució per gènere dels càrrecs directius i comandaments de les entitats que presten serveis assistencials a la xarxa pública a Catalunya, la representativitat de les dones en posicions de comandament és del 62%. I si parlem de llocs de gerència o de direcció general, baixa fins al 37%. A la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord, que engloba les comarques del Barcelonès Nord i Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental, les xifres corroboren la sobrerepresentació dels homes. Dels 12 hospitals que hi ha al territori, nou tenen homes com a gerent o director general i només tres tenen dones en aquests càrrecs de màxima responsabilitat.


És evident que en els darrers anys s’ha avançat en la incorporació de la dona al món laboral, però les desigualtats persisteixen, especialment en el terreny directiu. I per això hem de continuar treballant per una igualtat efectiva a tots els nivells i una representació equitativa i justa per gèneres en les posicions de lideratge. Volem més lideratge femení i estem treballant en programes de formació per potenciar les capacitats de les dones. Així mateix, elaborarem un mapa de talent i farem programes de mentoria per visualitzar-les. Com més dones hi hagi a l’alta direcció, més fàcil serà que n’hi arribin d’altres.


Des dels anys 80 hi ha autores com Marilyn Loden, Sally Helgessen o Helen Fisher que han definit el lideratge femení com la forma de direcció basada en l’escolta, la comunicació, el treball en equip i l’empatia. Brenda Butterworth-Car afegia l’any 2002 que el lideratge femení és un estil interpersonal que és natural en la dona i que permet ser facilitador de tasques per la seva disposició a escoltar les necessitats dels seus equips.


Al segle XXI, en el regnat de la intel·ligència artificial i els algoritmes, la dona que avui lidera una organització és capaç de generar confiança per la coherència entre el que diu i el que fa. “Si vols que es digui qualsevol cosa demana-li a un home, si vols que es faci alguna cosa, demana-li a una dona”, deia Indira Gandhi. La dona al capdavant d’una organització és col·laborativa i activament inclusiva busca crear processos de cooperació ordenats. A més, practica l’escolta activa, sap pensar i actuar en diferents direccions al mateix temps, és eficient en la gestió del temps i es mostra oberta al canvi i la innovació.


Diuen els estudis que aquesta gestió de valors provoca que les organitzacions liderades per dones tinguin una cultura diferenciada, amb més bons resultats econòmics, tècnics i de clima laboral. I en moltes ocasions aquests resultats se’ls apropien d’altres, que anul·len la dona, la fan invisible i neguen que les fites són d’ella.


Aquest dissabte, que és 8 de març, és un bon dia per recordar que la igualtat de gènere constitueix un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, que té com a finalitat erradicar la violència i la discriminació contra les dones, així com assegurar que tenen les mateixes oportunitats que els homes en tots els àmbits de la vida. A la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord hem adoptat aquest ODS com a prioritari en el nostre Pla d’acció 2025. Des de la responsabilitat de dirigir una regió amb més de dos milions d’habitants, vetllarem per la igualtat de gènere i promocionarem el lideratge femení a les organitzacions de salut.

Bon Dia Internacional de les Dones!