“Llegir fa tornar guapos”. Ep, que ho diu en Mesquida!
Dilluns 19 de juliol de 2021
Capvespre
Entrego la segona revisió de Cabells de gebre i la fotografia per a la coberta a Columna. Arriba l’hora dels darrers retocs i de les pessigolles a la panxa.
Treballo tot el dia a l’ordinador.
Dimarts 20 de juliol de 2021
Tarda
Sortim a caminar, està tan sec que és depriment, les acàcies han deixat caure les fulles i han format una catifa groga tardoral. Els aranyons són neulats, mal any per fer patxaran. Convé molt que plogui! De tornada escric. Han aconseguit extingir l’incendi del Cap de Creus. Incendis, inundacions, temperatures extremes… Cal que reaccionem i comencem a treballar per no autodestruir-nos. Avui han fet la roda de premsa d’Edicions 62 i la meva pròxima novel·la, Cabells de gebre, està entre les novetats de tardor. Ja l’han penjada al web de l’editorial. Comparteixo la notícia a les xarxes: el dia 29 de setembre arribarà a les llibreries. Estic tan contenta que no em puc concentrar, i soc feliç per totes les mostres d’afecte que m’han fet arribar.
El multimilionari Jeff Bezos, fundador i director executiu d’Amazon i la persona més rica del món, ha aconseguit la fita de viatjar en la primera nau turística que s’ha enlairat fins a l’espai. I dic jo, a aquest senyor no se li ha acudit que podria haver donat tots aquest dineral per acabar de vacunar de Covid la població mundial? Quin fàstic, tant egoisme!
Dimecres 21 de juliol de 2021
Capvespre
Ara ja es poden comprar testos ràpids a les farmàcies. El nombre de contagis de la Covid i d’ingressats a l’hospital no paren de créixer. Acabo La Companyia Nòrdica (Columna, 2020) d’Albert Villaró, una novel·la ambientada als Pirineus durant la primera guerra carlina en què mescla natura i mite. M’ha interessat especialment l’originalitat a l’hora de combinar els subgèneres de novel·la històrica, fantàstica, naturalista… Sempre hi ha un punt de partida que és, en certa manera, l’origen inspirador d’una història, en aquest cas segons l’autor va ser el títol. “La Companyia Nòrdica” és el nom d’uns grans magatzem que Villaró va descobrir a Estocolm als 18 anys i que durant anys ha guardat com un tresor.
Dijous 22 de juliol de 2021
Tarda
La Generalitat es farà càrrec de les fiances del Tribunal de Comptes. Camino menys estona, canviar el circuit és també canviar el punt de vista. He tingut una reunió per videotrucada de la novel·la que estic escrivint. L’editorial està molt satisfeta amb el que els he enviat fins ara. Aquesta energia positiva em serveix d’empenta per escriure tota la tarda, em poso el ventilador i estic tan contenta que no em carrega ni la gran xafogor.
Divendres 23 de juliol de 2021
Tarda
Fa tres dies que m’aixeco amb maldecap, no he dormit gaire bé. Així i tot, ha estat un dia ben aprofitat. L’Hospital de la Vall d’Hebron ha penjat el vídeo de l’emotiu concert de violoncel que un nen de 13 anys va fer al seu pare, que feia dos mesos que estava ingressat per Covid a l’UCI, per millorar el seu estat d’ànim i el dels altres malalts. Gràcies a tots els que van fer possible aquesta meravella!
Dissabte 24 de juliol de 2021
Tarda
Crema un nou incendi, ara al Montgrí, i un altre a la Conca de Barberà. A la tarda, mentre estic treballant, marxa l’electricitat, el mòbil tampoc no va. Em poso el banyador i me’n vaig a fer una remullada i a parar una mica el sol amb una nova lectura El vel de la deessa (Columna, 2020) de la Glòria Sabaté. L’avaria ha afectat diverses poblacions de la península.
Diumenge 25 de juliol de 2021
Tarda
Sortim a caminar ben aviat per esquivar la calor. Després vaig al mercat a Sant Antoni de Vilamajor, els tomàquets de pometa i rosa de Barbastre estan espectaculars. Corrents encara arribem al vermut musical sota les alzines de l’ajuntament de Sant Pere. Aquesta setmana l’ha amenitzat el grup Los Hombres de Kali. Escolto la gravació del discurs de Biel Mesquida durant l’acte en què s’ha fet públic que era el nou Premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català. L’autor diu que no vol enfarfegar amb paraules perquè “les coses senzilles no en volen gaire”. Estic absolutament d’acord amb ell quan diu que sentir-se estimat és un dels motius primers de l’escriptor. És un discurs amarat d’agraïment, emoció, generositat i amb un toc de picardia. “I el crit d’amor que m’ha acompanyat sempre en aquesta adolescència d’amor que sortosament encara em corre per les venes: Estimau, que llegir fa tornar guapos!”