| 09:09
Opinió

Moltes dones, i també alguns homes, estan treballant a casa seva cosint mascaretes i bates

Lliçons constructives d’humanitat

Poc més d’una setmana després de la declaració de l’estat d’alarma i al cap de 15 dies que l’OMS declarés que la malaltia s’ha convertit en pandèmia, l’impacte de la Covid-19 és terrible. Com van alertar els experts, el coronavirus no pararà d’encomanar-se fins que els confinaments no siguin estrictes i fins que no interioritzem que accions com rentar-se les mans sovint o mantenir una distància de seguretat amb tothom al carrer són autèntiques armes contra el virus.

La crisi sanitària sense precedents en democràcia ha fet emmalaltir també el teixit econòmic del país. Les persianes abaixades, les cadenes de producció aturades per la manca de subministraments o els treballadors i empresaris de baixa o en quarantena per haver estat exposats al coronavirus han impactat arreu i no distingeixen sectors. Els paquets de mesures per apaivagar aquests costos de l’Estat, la Generalitat o els ajuntaments sembla que s’hauran de recalcular a la vista de l’allau d’expedients temporals d’ocupació (ERTO) que s’han presentat només en una setmana i la caiguda del consum en béns que no són de primera necessitat. Igualment, caldrà seguir amb atenció l’avís que estan fent els sindicats: no és just que la crisi pengi només a l’esquena dels treballadors. El món de l’empresa i les finances han de mostrar paciència i interès a sortir d’aquesta catàstrofe tots plegats.

Però l’emergència planetària també ha despertat a l’acció molta gent que s’ha adonat que poden contribuir contra la pandèmia. A Vallromanes, Vilanova, Cardedeu, la Garriga, Sant Celoni o Caldes, entre molts altres municipis vallesans, moltes dones i també alguns homes ja estan treballant a casa seva cosint mascaretes i bates que necessiten centres sanitaris, entitats que treballen tenint cura de persones o firmes que els han de fer servir en els seus processos de producció. També moltes empreses han regirat els seus magatzems per trobar subministraments sanitaris i els han donat als hospitals. Són tota una lliçó constructiva d’humanitat. Tant de bo sortim d’aquesta crisi més solidaris, més responsables i més assenyats.