Lliçons del 28-A per a les eleccions municipals
El recompte de les eleccions generals va erigir ERC com a primera força del Vallès Oriental amb uns 59.000 vots, seguit frec a frec pel PSC, amb prop de 55.000. En termes històrics, el del republicans és un resultat força interessant perquè fins ara només havien guanyat el comicis per al Congrés i el Senat el PSC i els Comuns. Una altra dada a retenir en clau comarcal és l’augment de la participació. Respecte al 2016, han votat 40.000 persones més, de 196.000 a 236.000. Tot i el respecte més absolut pels qui es queden a casa, és d’agrair que més vallesans exerceixin el seu dret de vot, cosa que vol dir que el sistema democràtic continua obtenint la confiança de la ciutadania.
En l’àmbit espanyol, el 28-A ha configurat un mapa en què el PSOE disposa d’una majoria incontestable, però no suficient, per aconseguir la presidència de l’Estat; les tres forces de dretes no sumen de cap manera; i les denominades comunitats històriques, Catalunya i el País Basc, s’han comportat de forma ben diferenciada. A Catalunya, Cs és la cinquena força –a les eleccions catalanes va ser la primera– i el PP s’ha enfonsat en la misèria més absoluta en passar de 6 escons catalans al Congrés a només 1. Al País Basc, ni Cs ni PP no han obtingut cap representant.
Les properes setmanes fins a les municipals i europees del 26-M es parlarà molt de pactes a l’Estat. Tot indica, però, que no es concretarà gaire res a l’espera de superar la “segona volta electoral”, com ja defineixen el 26-M molts analistes. Aquest espai indefinit, però, no pot servir per dissimular que a les municipals es tracta de decidir l’administració dels ajuntaments de pobles i ciutats. Igual que ha servit de ben poca cosa a les dretes centrar la campanya electoral en el conflicte català, també cometran un gran error els partits que perdin el temps amb missatges i eslògans que res tinguin a veure amb el dia a dia dels municipis. Si una lliçó ha quedat ben clara del 28-A és que els votants són gats vells i que, si més no de moment, els tripijocs ideològics i les ocurrències de màrqueting electoral resten més que no pas sumen.