| 09:09
Opinió

Els efectes de l’escalfament global provoquen que les llevantades cada vegada en siguin més i més intenses

Llums i ombres en el balanç de la llevantada

La llevantada d’aquesta setmana ha registrat nivells de pluja com els 429 litres recollits de dilluns fins dijous al migdia a l’estació meteorològica de Puig Sesolles, a Fogars, o els 193 litres a Vallromanes. Són xifres excepcionals per a un mes de gener que tornen a posar sobre la taula l’emergència climàtica. De llevantades a Catalunya n’hi ha hagut sempre i n’hi continuarà havent. Però els efectes de l’escalfament global provoquen que cada vegada en siguin més i més intenses: les temperatures més altes porten a un nivell més gran d’evaporació del mar cap als núvols. Sense defallir en la lluita contra el canvi climàtic, caldrà estar preparats per a més fenòmens extrems com el temporal Glòria.

La borrasca ha estat molt intensa a la zona mediterrània i ha deixat un balanç provisional de 12 víctimes mortals. Al Vallès Oriental, per sort, no s’han de lamentar danys personals però sí destrosses i l’evidència –de nou– de deficiències en alguns serveis. El més greu, justament per ser recurrent, ha estat la interrupció des de dimarts al vespre del servei de tren de la línia R3. Glòria també ha castigat fort el Baix Montseny amb els talls de la carretera C-35 entre Palautordera i Sant Celoni, el desallotjament de 13 famílies a la urbanització de Can Bosc, també a Palautordera, o les dues cases ensorrades a Cànoves.

A l’altre cantó de la balança cal adonar-se que rius, rieres i torrents de la comarca han pogut engolir augments de cabal estratosfèrics sense provocar destrosses com les que hi va haver l’octubre de 1994. Ha estat gràcies al manteniment de les lleres i les actuacions urbanístiques que es van fer arran d’aquest episodi. Davant l’amenaça d’aquests temporals, que demostren que s’ha de prevenir perquè el risc zero no existeix, caldrà exigir un correcte manteniment.

Finalment, en situacions d’emergència cal elogiar la feina de les administracions i en concret les més properes, els ajuntaments. Operaris de les brigades, però també alcaldes i regidors, han estat al peu del canó per solucionar al més ràpid possible els problemes dels veïns. Per tant, és una bona ocasió per reivindicar recursos per a qui des de la trinxera i sense intermediaris dona respostes a les necessitats més immediates.