| 09:34
Opinió

Cal que totes les administracions treballem conjuntament pel territori

L’oli Vera del Vallès, una oportunitat sense fronteres

El passat dia 11 de febrer, Bigues i Riells del Fai va formar part de la taula de municipis que van assistir a la reunió per valorar la situació de la varietat de l’oli Vera al territori. De la reunió, en van sorgir diverses idees i propostes, totes en la línia de donar la importància que mereix i de posar en valor i de relleu un producte singular i únic del nostre territori. De la reunió, en vaig extreure només conclusions positives i, per sobre de tot, vaig veure molt més clar el potencial i l’oportunitat que podria suposar per al nostre entorn, una aposta clara per la varietat vera. Aquesta conclusió es va veure clarament refermada per les aportacions dels representants dels diferents ajuntaments, ja que cada intervenció reforçava la necessitat de fer passos endavant.

En aquesta trobada es va manifestar el compromís del municipalisme amb el producte: es va reafirmar la voluntat del territori, dels deu municipis, per moure’s, per tirar endavant, per anar, pas a pas, cap a un objectiu final, plantejat a llarg termini: la denominació d’origen protegida (DOP) de la varietat vera, que només serà possible si es treballa conjuntament per aconseguir complir tots els requisits marcats per la normativa.

A propòsit de la informació publicada per EL 9 NOU el passat 18 de febrer en què el conseller de Turisme del Consell Comarcal qüestiona l’anunci de protecció que suposadament vam fer els 10 ajuntaments, voldria manifestar que el que vam fer va ser posar sobre la taula la voluntat de treballar per donar reconeixement al territori i marcar-nos, com a objectiu final, l’obtenció de la DOP. Sabem que aquest objectiu és ambiciós, però la nostra voluntat i el compromís mostrat en la trobada són ferms. Els 10 ajuntaments que vam participar-hi hem pres la decisió de treballar activament i conjuntament per complir tots els requisits establerts.

El que es vol és anunciar la implicació i el compromís de fer polítiques actives per poder obtenir, a llarg termini, la DOP. Per què no ser ambiciosos i marcar-nos aquest objectiu? Un objectiu que pot ser un benefici no només per als productors, sinó també per als consumidors, que són, en darrer terme, els que podran gaudir del plaer de degustar un producte únic i singular com és l’oli Vera, i, en definitiva, un benefici per al territori i el que pot aportar a l’entorn, més enllà dels municipis i de les comarques, saltant fronteres. Una implicació i un compromís ferms, comptant amb tots els actors: els municipis –d’aquí la primera trobada–, els òrgans supramunicipals –que ja estan treballant amb les bases de la idea– i els propis productors.

Més enllà de pensar que “comencem la casa per la teulada” es tracta de treballar des dels nostres ajuntaments en la construcció d’un projecte comú a llarg termini, en cap cas no es pretén una immediatesa impossible, ja que cal fer molts passos per arribar a l’objectiu; es tracta d’adquirir un compromís i una implicació ferms per tal d’emprendre les accions necessàries per avançar en aquesta línia. I per assolir una meta com aquesta, cal treballar conjuntament, compartint mitjans, coneixements i recursos.

L’oli de la varietat vera ha de ser un eix vertebrador de sinergies a l’entorn dels Vallesos; el producte i el benefici/oportunitat que aporta a l’entorn i als consumidors han de ser el veritable protagonista. Es vol posar de manifest el potencial i les oportunitats de creixement de l’actual producció d’oli Vera, posar de relleu la singularitat del producte, que és, precisament, la clau de la Fira de l’Oli del nostre municipi.

Fa uns anys el Consell Comarcal del Vallès Oriental es va sumar al projecte de la Fira de l’Oli de Bigues i Riells del Fai. En aquest període, l’aposta per posar en valor el producte ha fet que restauradors, comerços i productors de la zona interactuïn en un cercle de coneixement i consum del producte, i és habitual veure a la fira com la majoria de productors tenen els litres resultants venuts o compromesos. Aquesta feina conjunta entre l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Vallès Oriental sempre ha estat satisfactòria, tant per a la gent del sector com per als visitants, que són, en definitiva, els que han de valorar la feina feta. També és molt normal, però, que un sector tan petit, amb un producte tan singular i especial, esperi de les administracions passos ferms i cap endavant perquè es reconegui allò que tenen i que els fa especials.

L’11 de febrer Bigues i Riells del Fai i nou ajuntaments més vam fer un pas endavant cap a una oportunitat per als sectors implicats interessats en la proposta d’obtenir la DOP de la varietat vera. Esperem, com no podria ser de cap altra manera, suport i comprensió. Creiem que hem d’anar a l’una: cal que totes les administracions treballem conjuntament pel territori.

És el moment d’apostar per la varietat vera, d’aprofitar els fons Next Generation per potenciar la varietat, tal com va avançar el conseller comarcal a la Fira del 2020, per a satisfacció de totes i tots. És el moment de continuar la feina d’anys i anys, d’apostar per treballar plegats: dues comarques, 15 municipis –de moment– i tot un sector.

Aquesta trobada és el primer pas d’un llarg camí. Ara és el moment de sumar, de defensar el producte, els productors i, en definitiva, el territori. Potenciar la varietat vera és una oportunitat de futur, apostem-hi.