L’òmicron no es pot prendre a la babalà
Les dades de contagis de la covid al Vallès Oriental són un desastre. Es mirin com es mirin conviden a la desesperació perquè es fa ben gros el forat de la fatiga ciutadana per la pandèmia. Independentment de l’edat, la formació o la condició social, als àpats de festes ha estat impossible evitar el tema del coronavirus. És una desgràcia que toca a tothom, per qüestions de salut, per qüestions de feina o per qüestions tan quotidianes com la logística d’una casa quan algú detecta que és positiu. El retorn a la normalitat després del període nadalenc no serà gens fàcil i més aviat s’albira ben caòtic.
El pols epidemiològic al Vallès Oriental està més que accelerat. Entre el 27 de desembre i el 2 de gener, es van detectar 7.585 casos diagnosticats de covid, tres vegades més que el màxim setmanal de contagis (2.572) que s’havia registrat el juliol passat durant la cinquena onada. En un sol dia, el 27 de desembre, es van detectar 1.430 casos positius. Llegir la pàgina 8 d’aquesta edició d’EL 9 NOU, que recull el recompte de PCR a tots els municipis, esgarrifa. No hi ha cap poble o ciutat vallesana que no estigui assenyalada en vermell fort pel seu risc de rebrot. Es considera “molt alt” a partir de 201, però és que la localitat de la comarca que la té més baixa, Gualba, marca 1.809 –nou vegades per sobre del risc molt alt– i bona part dels municipis el doblen o tripliquen: l’Ametlla (5.177), Caldes (4.045), Canovelles (4.096), Cardedeu (5.045), la Garriga (4.609), Llinars (6.244), Mollet (5.430), Sant Celoni (4.705), Palautordera (5.050), Vilanova (5.046), entre d’altres.
La variant òmicron està esquivant les vacunes i el seu risc de reinfecció és 5,4 cops més alt que el de la variant delta. Així, doncs, s’ha de combatre la sensació, molt interioritzada entre la ciutadania, que aquesta covid sembla més benigna, poca cosa més que un refredat. Potser hi haurà menys casos greus, però el volum de contagiats és tan gran que ja se senten els primers tremolors de la catàstrofe que arriba. Els tres hospitals de Granollers, Mollet i Sant Celoni han comunicat aquesta setmana 11 defuncions, la pitjor xifra des de l’agost passat. La sisena onada, doncs, també està deixant una dolorosa factura de morts. Caldrà estar molt alerta perquè les restriccions no trigaran a tornar.