| 09:09
Opinió

Cal ser el màxim d’escrupolosos amb l’ordre de confinament.

Màxima prevenció davant una pandèmia que creix

Després de la primera setmana d’ençà del decret d’estat d’alarma per la Covid-19 la situació, com es preveia, lluny de millorar ha empitjorat. El ritme de nous positius ha augmentat. Al Vallès Oriental, un total de 45 persones estaven ingressades als Hospitals de Granollers (23), Mollet (20) i Sant Celoni (2) aquest dimecres. Aquestes xifres augmentaran els propers dies, segons els experts. Per això l’obligació, ara, continua sent fer cas de les recomanacions de les autoritats: cal ser el màxim d’escrupolosos amb l’ordre de confinament. És l’única manera d’aplanar la corba de contagis i, per tant, evitar la saturació dels serveis d’urgències i hospitalaris. El temor és que s’arribi al pic de contagis amb uns recursos, sobretot pel que fa a llits disponibles d’UCI, ja al límit.

Des de tots els hospitals vallesans s’han fet modificacions al servei per garantir l’atenció. L’Hospital General de Granollers ha anul·lat les intervencions quirúrgiques no urgents, a excepció de les oncològiques. La Fundació Sanitària de Mollet ha ajornat les cirurgies majors no urgents i fomenten les consultes externes via telemàtica. I la Fundació Hospital de Sant Celoni, que també ha anul·lat l’activitat quirúrgica programada, excepte la urgent, ha restringit el seus accessos i els del Centre Verge del Puig i ha tancat els centres de dia Sant Martí i Indaleci Losilla.

En aquest punt cal posar en relleu la feina dels professionals sanitaris que substitueixen amb dedicació la falta de majors recursos. No només per la pressió assistencial a què estan sotmesos, sinó també pel risc que comporta per a la seva salut. A banda dels sanitaris, és encomiable l’esperit altruista de moltes persones voluntàries mobilitzades per donar un cop de mà a l’hora de pal·liar una situació complexa que tindrà un important impacte econòmic. Com a mostra, els ERTO, expedients de regulació temporal d’ocupació, que ja han començat a presentar moltes empreses amenaçades de quedar ofegades per la caiguda en picat de l’activitat. És un recurs per salvar llocs de treball amb una aturada aïllada d’unes setmanes. Cal esperar que la injecció de diners del govern d’Espanya i els ajuts anunciats pel govern de Catalunya ajudin a pal·liar una doble crisi, sanitària i econòmica, que no duu res de bo a ningú.