| 13:11
Opinió

Cal aplaudir que un òrgan executiu sobre el Montseny obri la porta a la participació de la ciutadania

Més protecció per al Parc Natural del Montseny

El govern català ha signat aquesta setmana el decret segons el qual s’amplia el Parc Natural del Montseny de les 17.000 hectàrees actuals a prop de 31.000. S’ha tirat endavant a instàncies del nou Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i també ha servit per ampliar el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) dels cingles de Bertí. A partir d’ara, tots dos espais, Montseny i Bertí, queden enllaçats pel corredor que hi ha entre Figaró i la Garriga.

En primer lloc, s’ha d’agrair la diligència del nou govern català, que tot just s’acaba d’estrenar, encara que es tractava d’un assumpte a resoldre des del 2016, quan la justícia va tombar el planejament del massís i va retornar la validesa al document aprovat al 1977. Segons els experts consultats per EL 9 NOU, aquest nou decret no tindrà gaire afectació concreta perquè fins ara aquest eixample d’hectàrees –el 55% més– s’ha vetllat com la resta del parc malgrat els contratemps als jutjats. En tot cas, quan campa la judicialització de tot i per tot és tranquil·litzador que el Montseny disposi d’una eina legal que la custodiï.

En segon lloc, cal agrair també la iniciativa de les diputacions de Barcelona i Girona, gestores del parc natural, que han anunciat la redacció d’un nou pla de protecció específic per al Montseny, que permetrà jubilar el pla del 1977. Aquest anunci ha coincidit en el temps amb l’aprovació del decret de la Generalitat i, si bé són dos processos independents, queda clar que hi ha consciència política per posar negre sobre blanc iniciatives, accions i propostes que superin les dificultats d’aquesta reserva de la biosfera declarada per la Unesco el 1978.

I finalment un detall del decret que vol dir una nova manera de gestionar un parc natural. I és que al model de governança del Montseny s’hi hauran d’incorporar representants de la societat civil que fins ara només eren als consells consultius. Hi haurà una junta rectora amb representants dels propietaris, empresaris, veïns i científics i continuaran els 18 ajuntaments del parc, a més de la Generalitat i les Diputacions. Cal aplaudir que un òrgan executiu sobre el Montseny obri la porta a la participació de la ciutadania directament implicada.