| 08:56
Opinió

Els veïns de Cardedeu no són ciutadans de segona, es mereixen la mateixa qualitat de servei que els seus veïns de Llinars, les Franqueses o Granollers

Calen mesures de xoc al CAP de Cardedeu

Unes 500 persones, segons els organitzadors, es van manifestar en defensa d’un CAP digne a Cardedeu aquest dijous al vespre / foto: Griselda Escrigas

Periòdicament, el centre d’atenció primària (CAP) de Cardedeu ha anat protagonitzant queixes a la columna dels tuits de la secció d’Opinió d’EL 9 NOU. Igual de recurrents que les lamentacions pel mal servei de Rodalies, tuitaires cardedeuencs protestaven perquè el seu CAP no rutllava prou bé i perquè si s’intenta demanar cita presencial amb un metge de família, tant a l’app de La Meva Salut com al taulell de recepció, és impossible trobar disponibilitat a l’agenda.

Ara fa uns 15 dies, pancartes dels treballadors del CAP van posar llum a aquestes ombres: “Estem a una baixa del col·lapse total! Volem oferir una assistència digna a la població i no podem!” Els sanitaris reclamaven que el CAP de Cardedeu només disposa de 4,5 metges en lloc dels 12 que hi hauria d’haver per atendre els 18.000 habitants de Cardedeu. A l’Ajuntament, tant el govern anterior com l’actual, eren conscients d’aquesta situació límit i consten accions seves per fer reaccionar el Departament de Salut i perquè es busquessin solucions amb urgència. Fins ara, no han aconseguit cap resultat concret i, en canvi, només han obtingut el que sembla una resposta del Manual del buròcrata cofoi: “La falta de professionals de Medicina de Família és generalitzada al país.” És la mateixa resposta que va obtenir EL 9 NOU la setmana passada a l’hora d’informar sobre aquestes protestes laborals al CAP. Explicacions que feien pensar en la dita de “mal de molts, consol de necis”.

Les reclamacions per un CAP digne a Cardedeu han saltat al carrer i la ciutadania s’ha mobilitzat recollint signatures i fent concentracions. Estan tips d’excuses i de veure que passen els mesos i els anys i el que pot anar a pitjor, efectivament empitjorarà. El CatSalut i l’Institut Català de la Salut (ICS) no poden conformar-se amb una “recerca activa” de dos metges per al CAP de Cardedeu. Els cal emprendre mesures de xoc per revertir la fama de centre sanitari poc atractiu. Els veïns de Cardedeu no són ciutadans de segona, es mereixen la mateixa qualitat de servei que els seus veïns de Llinars, les Franqueses o Granollers.