| 11:52
Opinió

A pagès o a un parc natural com el del Montseny, s’hi és de visita i com a tal cal comportar-se si s’hi va amb el gos

El gos, al Montseny, també cal dur-lo lligat

Una família passeja amb el gos lligat a l'aparcament del Bellver, a Tagamanent
Una família passeja amb el gos lligat a l’aparcament del Bellver, a Tagamanent / foto: Ferran Polo

Viure a ciutat té unes regles que s’han anat sumant i consensuant a base de segles de progrés i civilització. Serveixen per posar en comú les normes de convivència entre els diferents agents i elements a la via pública: les persones, els animals de companyia, els vehicles, l’arbrat, el mobiliari urbà, els habitatges… El mateix concepte d’urbanitat té a veure amb “l’educació en les maneres de comportar-se, especialment en les relacions amb els altres”. És clar que sempre hi haurà qui se salti les regles o que faci veure que les desconeix, però, en general, tothom sap els límits del que es pot fer i el que no tot passejant a ciutat.

 

Regular la convivència al camp, a pagès o a un parc natural hauria de ser igual de fluid que a ciutat. Lamentablement, no és el cas. El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny acaba de fer una crida als qui passegen per aquest espai protegit perquè respectin les senyalitzacions que obliguen a portar el gos lligat. Com a ciutat, les normes de convivència a l’àmbit rural també s’han anat acumulant al llarg dels segles, amb l’entrebanc que s’han trencat els llaços de transmissió de coneixement entre els que viuen a ciutat i els que viuen a pagès. Un gos deslligat és un risc per als ramats d’ovelles, cabres i vaques que hi pasturen; un gos deslligat pot representar una amenaça per al gos guardià d’una finca o d’un ramat; un gos deslligat també pot posar en perill espècies salvatges amenaçades, ja sigui directament –tot jugant, per exemple– o indirectament, amb la transmissió de malalties. Però és que, a més, tal com insisteixen els experts, anar lligat no representa cap trauma per als gossos, igual que no el senten quan van amarrats per ciutat.

 

A pagès o a un parc natural com el del Montseny, s’hi és de visita i com a tal cal comportar-se si s’hi va amb el gos. No hauria de ser difícil d’entendre que un presumpte regal per a la mascota, córrer deslligat, pot representar un perjudici greu per a un ramader, per l’estrès dels seus animals o fins i tot perjudicis més greus, o per als conservadors del parc natural, perquè posen en perill la fauna salvatge.