Teresa Sagrera | 10:00
Opinió

L'Higini ens parla de la mort, de la cacera de bruixes...

“No eren bruixes, eren dones”

Dilluns 22 de novembre de 2021
Tarda
Ha mort l’escriptor Noah Gordon, agafo la novel·la El médico –la versió que tinc és en castellà–, passo les pàgines amb suavitat i respecte, amb el consol de saber que la podré tornar a llegir.

Dimarts 23 de novembre de 2021
Vespre
ERC i els Comuns arriben a un acord per als pressupostos del govern i de Barcelona. Treballo a l’altell. Plou.

Dimecres 24 de novembre de 2021
Nit
La immersió lingüística ha rebut una forta estocada, el Suprem obliga a fer el 25% de classes en castellà. Calen mesures urgents per protegir el català a l’escola. A la tarda cau un ruixat i es dibuixa l’arc de sant Martí. Presento Cabells de gebre al Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu. Em fa una il·lusió especial. La novel·la va començar a caminar dins de les seves parets, el 2013 vaig visitar-lo en unes quantes ocasions per fer recerca. Han vingut de Ràdio Televisió de Cardedeu a gravar. M’han fet una petita entrevista. Hi havia molta gent.
L’escriptora Rosa Maria Pascual ha fet una ressenya extensa del llibre. Us en deixo uns fragments: “Hi ha una novel·la que qualificaré d’antropologia cultural molt ben muntada. Entrem en una manera d’entendre i viure la vida que pertany a la nostra cultura propera; costums, supòsits, tradicions, rituals familiars, conviccions ancestrals compartides, pràctiques laborals a la pagesia i oficis, ambients de desolació per les diferents pestes…” “Llegiu-la, deixeu-vos endur per la màgia de la literatura del blanc que ens il·lumina des de la portada: com una al·legoria a la bondat, tot el qui té la sort d’estar al costat del personatge principal: la Blanca, es neteja, des de la lloba al paisatge, des del cabell a la terra que ens acollirà.” I per si tot això no fos prou la gent del taller d’escriptura n’han fet la lectura d’alguns fragments. Quin goig de trobada!
Aquest vespre torna de viatge el Guillem, el meu fill gran.

Dijous 25 de novembre de 2021
Nit
El Turó de l’Home està enfarinat. Fa fred. Tinc claustre. Després he quedat amb la Judit i la Montse per fer un cafè. Fem un repàs de moltes coses, de la vida. És el Dia contra la Violència Masclista. No podré anar a la plaça de sant Antoni, seré a Granollers. Però estic amb vosaltres, amb totes, fent pinya perquè s’acabi d’una vegada aquest malson.

Divendres 26 de novembre de 2021
Nit
La Glòria Sabater, filòloga, escriptora i professora de la Universitat de Barcelona, ha dit això de Cabells de gebre: “Llibre acabat. Em separo de la Blanca amb recança, però amb un somriure dibuixat als llavis i el cor feliç. Quina gran història, quin treball de documentació i quin llenguatge. Enhorabona”, i m’ha fet molt feliç. Avui comença a treballar el Quim, el meu fill petit. Aquesta tarda tinc una reunió important per a un nou projecte. De moment no us en puc dir res.
Al capvespre anem a la visita guiada “No eren bruixes! Eren dones!” del Centre d’Informació La Mongia de Vilamajor. El coordinador, Higini Herrero, ens ha acompanyat per alguns racons del poble i ens ha parlat de la mort, de la cacera de bruixes… Una passejada molt interessant que acaba amb la lectura del manifest de “No eren bruixes” impulsat per la revista Sàpiens per justícia històrica i que jo també he volgut dignificar en la meva novel·la amb la Blanca.

Dissabte 27 de novembre de 2021
Nit
Núvol, ullades de so i vent. Aturen l’obligatorietat del passaport Covid per entrar a alguns llocs per col·lapse informàtic. La justícia europea recorda a Llarena que les euroordres estan suspeses i que Puigdemont, Comín i Ponsatí no poden ser detinguts. He rebut una part de la correcció de la novel·la del febrer per revisar. Treballo una estona. Posta de sol rogenca. Acabo el dia amb l’assemblea i el sopar de voluntaris del Vilamagore entre amics.

Diumenge 28 de novembre de 2021
Nit
Al matí hem quedat per fer un cafè-reunió per tirar endavant el nou projecte. Treballo en la revisió fins a la nit. Mirem el 30 minuts “Violadors en bandada”, d’Amanda Sans Pantling i produït per Goroka. Analitza a fons aquest terrible fenomen i les causes. Seguidament, emeten el reportatge Les amistats perilloses, d’Esther Llauradó i Sara Segarra. Un rastreig de xarxes socials i aplicacions de contactes per conèixer casos d’agressions sexuals, robatori de dades, ciberassetjament… Dos documentals que fan esborronar, però que valoro molt per lluitar contra la violència masclista.