Pep Garcia | 10:35
Opinió

El valor que aporten les empreses i els negocis està molt lluny de la imatge distorsionada que es dona d’ells

El paper dels empresaris a la societat

Els premiats a de la novena Ni Empresarial UEI 2023

El passat 29 de juny es va celebrar la novena Nit Empresarial-Premis Unió Empresarial Intersectorial 2023, la gran festa anual dels empresaris del Vallès Oriental. En aquesta festa es van guardonar sis empreses vallesanes en sis categories diferents. Les empreses premiades són grans exemples del dinamisme, la innovació, la responsabilitat social i la solidesa del teixit empresarial vallesà.

L’acte, que va comptar amb la presència de l’honorable consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, va ser una ocasió per reflexionar sobre el valor que aporten els empresaris i les empresàries, els emprenedors i les emprenedores, i les persones autònomes a la nostra societat. I és que el valor que aporten les empreses i els negocis està molt lluny de la imatge distorsionada que es dona d’ells, en part per desconeixement, en part per manipulació ideològica malintencionada. Recordem que, fins fa poc, a la família del Súper3, el Senyor Pla, el dolent, l’egoista i usurer, era empresari. Quin missatge estàvem enviant als nostres nens i nenes?

La comunicació és molt important a la nostra societat hiperconnectada. Per això és cabdal explicar bé què significa ser empresari. Els empresaris són persones que ens llevem cada dia per treballar dur, per crear llocs de treball, per generar innovació i progrés, per transformar les seves empreses i per impactar positivament en el seu entorn. Persones que assumeixen riscos i que de tant en tant passen alguna nit sense dormir per mantenir vius i fer créixer els seus negocis. Bàsicament, són gent compromesa amb la societat i el planeta. El col·lectiu empresarial fa temps que ha incorporat en el seu propòsit i en el seu ADN termes com sostenibilitat, transició energètica, compromís amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), inclusió o diversitat.

En aquest món global, tecnològic i hiperconnectat, en aquest entorn complex, volàtil, canviant, incert i, sovint, caòtic, ens enfrontem a uns reptes mai vistos. I és clar que les persones empresàries són i seran sempre una part imprescindible de la solució. La prosperitat del nostre país s’ha basat sempre en l’esperit emprenedor, la creativitat, la innovació, la col·laboració públic-privada i el mecenatge.

D’altra banda, la majoria d’empresaris i empresàries que he conegut tenen ben clara la importància dels valors com la capacitat de treball, l’honestedat, el compromís, la humilitat, el respecte i la responsabilitat, que inspiren les seves decisions i accions.

La celebració de la Nit Empresarial també va ser una gran oportunitat per posar en valor la nostra comarca i de mostrar el nostre orgull de ser vallesans. Perquè som un territori fortament industrial, però, a la vegada, comptem amb una oferta comercial i de serveis de primer ordre. El Vallès Oriental té una base econòmica forta i diversificada. Som un dels territoris més competitius del país, amb una situació privilegiada i amb excel·lents condicions per a la producció de béns i serveis intensius en coneixement i tecnologia. En aquest sentit, seria extraordinari trobar un projecte innovador, engrescador i d’envergadura que permetés alinear les visions i els esforços de tots els agents econòmics i socials del territori. Espero que siguem capaços de trobar-lo ben aviat.

Des de l’empresariat es va demanar a les administracions que, amb les seves decisions i polítiques, potenciïn el microclima més favorable per l’activitat econòmica sostenible i de qualitat, que facilitin la creació i l’atracció de noves empreses, la posada en marxa d’activitats econòmiques i la generació de llocs de treball. A la vegada cal que el nostre territori sigui un bon lloc per viure, que sigui atractiu per a les persones, perquè atraure, formar i retenir el talent és i serà clau per a la competitivitat.

Estem en l’era de la col·laboració, de la cooperació, de la cocreació i de la coopetència (col·laboració entre empreses que a la vegada competeixen). Per això cal estrènyer els llaços de confiança entre l’empresariat i la societat. Entre l’empresariat i els treballadors –no podria ser d’una altra manera, perquè estem tots en el mateix vaixell–. I també entre l’empresariat i les administracions. La societat hauria de confiar molt més en les qualitats i capacitats dels empresaris del país.

La millor política social possible és generar llocs de treball estables, de qualitat i ben retribuïts, que permetin a les persones sentir-se dignes i realitzades. I aquest és i serà sempre un dels principals objectius dels empresaris i les empresàries.