Editorial EL 9 NOU | 09:09
Opinió

Hem d’exigir als candidats a les eleccions generals –i ens mereixem– respostes a qüestions concretes i menys màrqueting sentimental electoral

Per una campanya electoral més concreta

Nova convocatòria d’eleccions generals, les quartes des del 2015. Després del fracàs de la investidura del socialista Pedro Sánchez com a president del govern central, cal tornar a consultar la ciutadania. Ara té més sentit que mai apel·lar a la responsabilitat de tots els actors polítics perquè l’Estat abandoni d’una vegada la situació d’inestabilitat i incertesa que paralitza l’administració central de fa anys, una situació que és bastant semblant a la de l’administració catalana, amb pressupostos prorrogats des del 2017.

La campanya per a les eleccions del 10 de novembre només durarà una setmana en lloc dels 15 dies habituals. Menys dies han de servir als partits per ajustar, per precisar, les seves propostes sobre els reptes de tota mena que no paren de podrir-se després de tantes minilegislatures de foc d’encenalls. Aquestes primeres hores de campanya, però, no han apuntat res de bo. Els líders polítics han engegat el ventilador dels retrets de per què no hi ha govern en lloc de ficar-se en la llista de reptes, alguns de ben urgents com la situació a Catalunya, el Brexit o el previsible refredament d’una economia que, per a molta gent, continua en crisi.

És clar que Catalunya tornarà a ser al centre del debat amb l’ombra de la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes de l’1-O, però hi ha dubtes seriosos que els partits avancin solucions o expliquin per què les inversions de l’Estat a Catalunya superen de poc el 10% del total si el país representa el 15% de la població, el 20% del PIB, el 23% dels impostos i per sobre del 27% de les exportacions. En clau vallesana, es trobaran a faltar compromisos ferms i no pas promeses al desdoblament de la línia de rodalies R3, el final de la concessió privada de l’autopista AP-7 o el pla de xoc per lluitar contra la contaminació i complir els paràmetres de la UE. Són exemples concrets de les responsabilitats de l’Estat a la comarca. Com a ciutadans, hem d’exigir als representants al Congrés i el Senat –i ens mereixem– respostes concretes a aquestes qüestions i menys màrqueting sentimental electoral.