| 10:30
Opinió

Passat, present i futur de Pimec, amb presència vallesana als òrgans de govern

Cinquanta anys d’activisme empresarial

Celebració dels 50 anys de Pimec
Celebració dels 50 anys de Pimec al Palau Sant Jordi de Barcelona / foto: Pimec

El 25 de juny passat, a la pista del Palau Sant Jordi de Barcelona, 141 taules esperaven els prop de 1.700 assistents de l’àmbit empresarial, econòmic, polític i social a la celebració dels Premis Pimes i del 50è aniversari de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec). Cada any lliurem per aquestes dates els nostres guardons, que destaquen les millors iniciatives empresarials desenvolupades a Catalunya, en aquest cas, durant l’any 2023. La celebració és una autèntica festa, perquè es tracta d’un espai privilegiat on conviu l’economia real de les petites i mitjanes empreses (pimes) i les persones autònomes amb dirigents polítics, econòmics i socials.

 

Enguany, coincidint amb l’entrega dels reconeixements i dels premis, vam aprofitar per celebrar el nostre 50è aniversari, fita absolutament destacable i que, personalment, ha tingut una connotació molt i molt especial. En un moment de l’acte, després de treure el pastís dels 50 anys, es va cridar a l’escenari persones representants del passat, del present i del futur de Pimec. Tots junts, amb una copa de cava a la mà, vam poder commemorar aquests 50 anys amb tots els assistents al so de l’emotiu brindis de La traviata, l’ària Libiamo ne’lieti calici, cantada pel tenor Josep Fadó.

 

EL PASSAT DE PIMEC
Pimec és el resultat de la fusió de tres entitats: la Sefes (1974), la Pimec (1975) i l’AEI (1976). El 1974, al Baix Llobregat es va fundar la Societat d’Estudis Financers, Econòmics i Socials (Sefes) per donar resposta empresarial als primers moviments sindicals. El 1985 es van fusionar Pimec i l’Agrupació Empresarial Independent (AIE) i l’any 1997 es van aplegar les patronals Pimec i Sefes per configurar una patronal catalana forta amb l’objectiu de representar i defensar les pimes.

 

Celebrar 50 anys només és possible perquè prèviament, durant tots i cada un d’aquests anys, hi ha hagut empresaris compromesos que han liderat les organitzacions en els diferents entorns polítics i econòmics que s’han succeït des del postfranquisme fins ara.

 

Algunes fites assolides en aquest primer mig segle són la supressió de l’impost d’activitats econòmiques (IAE), la Llei de Morositat, la constitució de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat, l’acord de la paritat, pel qual s’ha assolit la representació màxima de les pimes (50%) a Catalunya, la vicepresidència de la patronal europea SME United o la constitució de la patronal estatal de pimes Conpymes, entre d’altres.
Com a representants d’aquest passat, van pujar a l’escenari cinc expresidents de Sefes, AEI i de Pimec, cinc empresaris pioners encapçalats per Josep González, sense la gestió dels quals no hauria estat possible aquesta celebració.

 

EL PRESENT DE PIMEC
El present de Pimec és, senzillament, brutal. El nostre intens activisme empresarial, en tots els fronts i en tots els sectors, és l’argument que justifica el poder de convocatòria i l’èxit de la trobada del Palau Sant Jordi.

 

Liderats pel nostre omnipresent president, Antoni Cañete, aquest mateix any 2024, any del 50è aniversari, s’ha fet realitat una de les nostres grans reivindicacions: entrar amb veu pròpia en tres taules del diàleg social a Madrid, la taula més representativa de les quals ha estat el Consell Econòmic i Social, veritable parlament de la societat civil espanyola, òrgan màxim de representació on s’atorga la cadira a Pimec com a patronal més representativa de Catalunya.

 

Però també hem assolit molts altres reptes: hem aconseguit per primera vegada que es legisli pensant en petit, prioritzant la dimensió de l’empresa, a Espanya amb la Llei “crea y crece” i, a Europa, amb la proposta del SME Relief Package, amb el suport de la mateixa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

 

Com a símbol d’aquest present tan extraordinari, vam ser cridats a l’escenari, representant els més de 600 empresaris que integrem els òrgans de govern i de gestió de l’entitat, el nostre president, Antoni Cañete, l’adjunt a presidència i els cinc vicepresidents i vicepresidentes del comitè executiu.

 

EL FUTUR DE PIMEC
I quin serà el futur de Pimec? Assolida la nostra presència a tres de les taules de diàleg social a Madrid, ara volem continuar incorporant-nos a altres taules amb l’objectiu d’ocupar els espais empresarials perquè les prioritats de les pimes siguin presents i tingudes en compte.

 

A més, volem contribuir a fer possible el reconeixement de la representativitat de Conpymes com a patronal estatal de pimes i persones autònomes perquè pugui tenir veu pròpia, asseguda al costat de la CEOE, en defensa de les pimes i persones autònomes en el diàleg social a Madrid. Però també tenim pendent una important tasca a fer a Europa, com és l’aprovació definitiva del paquet SME Relief Package. Les fites assolides evidencien que la nostra veu se sent, també a Brussel·les.

 

Al marge de tots aquests projectes, el futur de Pimec té un mandat i un compromís clars: continuar defensant el nostre col·lectiu a Catalunya, a Espanya i a Europa, ocupant i liderant els nostres espais amb veu pròpia.

 

Com a representants d’aquest futur a l’escenari, van ser cridats cinc membres del col·lectiu de Pimec Joves, comissió integrada per joves empresaris, encapçalats pel president, el vallesà Josep Soto.
Amb el passat, present i futur de Pimec vam brindar dalt l’escenari amb l’ària de La traviata. Constituïm una petita representació de tots els empresaris i empresàries que al llarg d’aquests 50 anys han defensat de forma incansable i altruista el nostre teixit empresarial de micro, petites i mitjanes empreses i persones autònomes.

 

I és en aquest moment màgic quan m’agradaria retre un sentit homenatge a un expresident que ens va deixar el 1997 i que va liderar l’Agrupació Empresarial Independent (AEI) en el període 1979-1985, justament en els anys previs a l’entrada d’Espanya al Mercat Comú Europeu (1986). Es tracta del vallesà Antoni Gabriel Cammany Bou, el meu pare.

 

El brindis de La traviata també va ser per a ell. Així ho vaig sentir. Mentre en va ser president, jo, en una postadolescència rebel, no vaig arribar a posar mai en valor la seva complexa tasca com a líder d’una agrupació empresarial, en anys molt difícils.

 

Avui, 40 anys després, i com a vicepresidenta de Pimec, en soc conscient del tot i vull aprofitar aquest escrit per manifestar tota la meva admiració, agraïment i orgull per la seva contribució a fer possible la Pimec que avui tenim.