| 12:46
Opinió

Els premis UEI són un acte de reconeixement a la força, la innovació, la visió, la competitivitat, el dinamisme i el compromís de l’empresariat vallesà

La gran festa de l’empresa vallesana

Autoritats i guardonats dels Premis Unió Empresarial Intersectorial (UEI) 2024
Autoritats i guardonats dels Premis Unió Empresarial Intersectorial (UEI) 2024 / foto: UEI

Acabem de celebrar la 10a Edició de la Nit Empresarial-Premis UEI 2024 i podem afirmar que aquest esdeveniment s’ha convertit en la gran festa de l’empresa vallesana, el punt de trobada del món empresarial de la comarca. Els premis Unió Empresarial Intersectorial (UEI) són un acte de reconeixement a la força, la innovació, la visió, la competitivitat, el dinamisme i el compromís de l’empresariat vallesà. En definitiva, reconèixer unes empreses i uns empresaris i empresàries excel·lents del nostre territori.

La Nit Empresarial també ens brinda una gran ocasió per posar en valor la tasca de molts empresaris i empresàries que promouen i impulsen de forma voluntària i altruista projectes de gran impacte social, que fomenten amb el seu mecenatge la cultura o l’esport. És també el dia d’expressar la nostra gratitud als que, des de les grans empreses, les pimes i les microempreses, estan compromesos amb la societat, amb el territori, amb el país i amb la cura del planeta.

En aquesta edició, la UEI ha premiat les següents vuit empreses de la comarca: Lola Casademunt ha estat reconeguda amb el premi a la internacionalització; ARS Pirotècnia, amb el guardó a la innovació; Agrícola Marcilla, SL- Dibarcafé, a la sostenibilitat empresarial; LOTIFY, a l’emprenedoria; Nadico, a la implicació al territori; Lleal, SAU, a la trajectòria empresarial; Més que ciència ha guanyat el premi a la responsabilitat social i, per últim, Francesc Sagalés ha rebut el reconeixement a la trajectòria de l’empresari.

Durant la Nit Empresarial es va reivindicar també l’orgull de ser vallesans. El Vallès Oriental és un territori fortament industrial. La indústria representa més del 35% del producte interior brut (PIB) comarcal, un percentatge de contribució al PIB molt superior al que estableix el Pacte Nacional per la Indústria, on l’objectiu que fixa per a Catalunya és que arribi al 25% l’any 2030. A la vegada, el Vallès Oriental compta amb una oferta comercial, turística i de serveis de primer ordre, fet que ens porta a ser la comarca més diversificada de Catalunya. Així, doncs, som un dels territoris més competitius del país, amb una situació privilegiada i amb excel·lents condicions per a la producció de béns i serveis intensius en coneixement i tecnologia. A més, comptem amb un gran actiu com és el Circuit de Barcelona-Catalunya, que ens fa guanyar notorietat i que ha de continuar sent un motor econòmic i tecnològic de la comarca.

L’edició d’enguany de la Nit Empresarial s’ha celebrat només quatre dies després de les eleccions al Parlament de Catalunya, per la qual cosa ha estat una bona ocasió per demanar generositat i sentit de país al món polític per tal que es constitueixi el més aviat possible un govern fort, sòlid i ampli, que defensi obertament les prioritats del país.

També s’ha aprofitat la Nit Empresarial per demanar, des del món econòmic, al nou govern que sigui sensible als temes que afecten directament la competitivitat del nostre teixit empresarial i que faciliti al màxim l’activitat econòmica. En concret, les demandes principals han estat: millorar el finançament de Catalunya; rebaixar la pressió fiscal i l’excés d’impostos; reformar l’Administració per aconseguir una de més moderna, àgil, amb menys sobrecàrrega normativa i menys burocràcia; establir com a prioritat l’impuls de l’economia del coneixement i la inversió en R+D+I; defensar decididament les inversions en infraestructures bàsiques, així com fixar una revolució educativa que permeti tenir un model educatiu modern i competitiu per trobar persones formades i amb voluntat de treballar.

En un escenari complex com l’actual, en el qual les nostres empreses estan immerses en processos de transformació profunds com la digitalització, l’adaptació a un canvi tecnològic exponencial, la transició energètica, la sostenibilitat o la responsabilitat social corporativa, el govern català ha d’entendre que les polítiques adreçades a facilitar la millora de la dimensió de les nostres empreses són essencials. I que incrementar la productivitat és imprescindible per continuar competint favorablement.

Durant l’esdeveniment s’ha tingut l’ocasió de reflexionar sobre les virtuts i les limitacions de la intel·ligència artificial (IA) de la mà del comunicador i expert en la matèria Lluís Soldevila. La IA tindrà un gran impacte en les nostres empreses, en les nostres vides i en la nostra societat. No hi ha dubte que és i serà un recurs importantíssim per generar canvi i transformació, però haurem de continuar confiant sempre en la intel·ligència natural, hem de confiar en la creativitat, la disrupció, la passió, la generositat, l’esforç i l’humanisme dels empresaris i empresàries. Cal ser profundament optimista, qualitat imprescindible del empresaris resilients: “Mentre hi hagi empresaris i empresàries com les que han estat reconegudes amb els Premis UEI 2024, hi haurà futur.”