| 10:04
Opinió

'El 9 Moianès' vol contribuir a donar a conèixer el que es fa als 10 municipis de la comarca i a reforçar el sentiment de pertinença

Present i futur de la comarca del Moianès

Amb una taula rodona per analitzar la demografia, l’economia i els serveis de la comarca del Moianès, la més jove de Catalunya, creada fa 7 anys, EL 9 NOU va voler commemorar el primer aniversari del suplement mensual El 9 Moianès. Durant l’hora i mitja de debat es van posar sobre la taula les potencialitats d’un territori que té un elevat potencial turístic pels atractius cultural i naturals, situat a pocs quilòmetres de l’àrea metropolitana. Però també les seves mancances i dèficits.

La realitat d’una població envellida, com la majoria de les comarques de la Catalunya Central, té el seu contrapès en el fet que és una de les que més ha crescut darrerament i que, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya, té la projecció de creixement de població més elevada. Però per poder fer front a aquest creixement cal posar al dia infraestructures i serveis. Un de bàsic seria el subministrament d’aigua. Molts pobles encara s’abasteixen de pous i en situacions de manca de pluja com la que arrosseguem els darrers mesos, s’ha evidenciat que cal prendre mesures per crear una xarxa global que garanteixi l’aigua a tots els pobles. Cal millorar, i molt, les carreteres, sobretot la C-59, l’espina dorsal de la comarca, però també el transport públic per reduir el trànsit de vehicles i garantir l’accés de tothom a aquest. La llista de reivindicacions i possibilitats de millora és extensa. S’hi podrien afegir serveis sanitaris o equipaments.

Ara bé, cal reconèixer que els passos que ha fet fins ara la comarca han estat positius, tenint en compte que en els primers anys no van disposar dels recursos necessaris. I part d’aquest èxit cal buscar-lo en la feina que havia fet el consorci abans del reconeixement com a comarca. Pensar a acostar els serveis a la població, treballar per a la comarca sense interessos partidistes ni de poble. Segurament això explica per què el Moianès va aconseguir el 2015 crear una comarca i que es reconegués una realitat geogràfica i històrica. El 9 Moianès ha volgut contribuir en aquest primer any a donar a conèixer el que es fa en els 10 municipis que configuren la comarca i, segurament, també ha ajudat a cohesionar-los i reforçar el sentiment de pertinença.