Editorial EL 9 NOU | 11:43
Opinió

Cal posar a disposició hectàrees per a plaques solars a teulades, mitgeres verticals i àrees de sòl industrial

Projectes solars ambiciosos des dels ajuntaments

A hores d’ara, la Ponència d’Energies Renovables, un òrgan del Departament de Territori i Sostenibilitat, tramita cinc sol·licituds de parcs fotovoltaics que afectarien les Franqueses, la Garriga, Cànoves i Samalús, Cardedeu, Llinars, Sant Antoni i Santa Agnès, a la Roca. Els projectes implicarien 98 hectàrees ocupades per plaques solars, l’equivalent a 98 camps de futbol. La ponència encara no s’ha pronunciat, però a sobre de la taula té la decisió de tirar endavant o no prop de 3.600 megawatts d’energia verda.

Que cal un canvi energètic radical per tractar de corregir el canvi climàtic és inqüestionable, l’únic dubte és si s’arribarà a temps de corregir alguna cosa. I que l’energia solar ha de guanyar un pes clau, també. S’és prou conscient, però, del que representa a curt termini i de les seqüeles que pot deixar en una comarca com la del Vallès Oriental? Per situar els termes del debat un parell de dades: la meitat de l’energia que es fa servir a Catalunya prové dels tres reactors nuclears d’Ascó i Vandellós. I, en segon lloc, una ciutat com Granollers, d’una mica més de 61.000 habitants, necessitaria 1.562 hectàrees de plaques solars per ser autosuficient, perquè l’energia que consumeix fos verda, sense impacte al medi ambient. És evident, doncs, que les 98 hectàrees en estudi no són res més que una gota a l’oceà, fins i tot des d’un punt de vista local.

Ara bé, la necessitat d’energia solar és una patent de cors per trasbalsar el territori? Definitivament, no. El Vallès Oriental ha estat castigada històricament per l’ocupació de vies de transport, polígons industrials i zones residencials. El nombre de pagesos i ramaders continua reduint-se fins a la mínima expressió, per la qual cosa és sensat el que han fet alguns ajuntaments d’informar desfavorablement aquests parcs fotovoltaics si vol dir perdre sòl rural. És clar que la comarca necessita energia verda, però també ho és que no pot perdre més pagesos. Per desfer aquest nus gordià, cal demanar als ajuntaments alternatives per als promotors i això vol dir posar a disposició hectàrees per a plaques solars a teulades, mitgeres verticals i àrees de sòl industrial sense ús. Ja no n’hi ha prou amb escadusseres experiències pilot, ara calen projectes concrets i, a ben segur, ambiciosos.