| 09:58
Opinió

Es troben a faltar apostes decidides d'empreses i ajuntaments vallesans per l'autoconsum

Queda molt camí per córrer en l’autoconsum solar

La decisió de posar plaques fotovoltaiques d’autoconsum a casa té a veure amb l’estalvi econòmic, però també hi ha el convenciment ambiental per part dels veïns que les instal·len. No deixa de ser un petit granet de sorra per a la millora del planeta. Aquesta sensibilització ha estat d’allò més intensa en els darrers dos anys, just en el moment en què va desaparèixer l’anomenat impost del sol dels anteriors governs del PP, que no es va acabar d’implantar mai però que va amenaçar molts projectes. El govern estatal volia cobrar un impost per fer servir una energia lliure i a l’abast de tothom com la del sol. Des d’aleshores, les instal·lacions d’autoconsum s’han disparat.

EL 9 NOU reporta en les primeres pàgines de l’edició d’aquest dilluns l’estat de l’autoconsum als municipis vallesans i destaca un parell de dades per a la reflexió. D’una banda, que el Vallès Oriental se situa en el tercer lloc de les comarques amb més instal·lacions (696), per darrere del Vallès Occidental (1086) i el Maresme (734). I, d’altra banda, que Santa Eulàlia de Ronçana és el primer municipi català amb més instal·lacions amb relació al nombre d’habitants. És clar que són xifres positives i per enorgullir-se’n, però s’ha d’evitar caure en el cofoisme perquè el camí per córrer és llarg. Per exemple, la potència que generen les 696 instal·lacions vallesanes generen una mica més de 6.200 kilowats, lluny dels 8.700 kilowats del Vallès Occidental, els 8.500 d’Osona i a prop dels 6.300 del Baix Llobregat. Això vol dir que l’autoconsum a la comarca l’estan liderant els particulars i es troben a faltar apostes decidides d’empreses i ajuntaments, que són els que amb les seves instal·lacions més grans podrien produir més energia.

Les màquines de vapor i els motors de combustió van portar del bracet la revolució industrial al segles XIX i XX i de retruc, lamentablement, el canvi climàtic. Al segle XXI, l’autoconsum –ara solar, però també hi ha experiències eòliques, geotèrmiques o de biomassa– és l’única opció viable per no destarotar el planeta i per tornar a la ciutadania una mica de sobirania energètica.