| 13:13
Opinió

Sobre la taula dels governs municipals hi haurà en breu l’augment del preu de l’aigua

La greu sequera i el consum d’aigua

Com fem front a la sequera i al canvi climàtic?
Com fem front a la sequera i al canvi climàtic? / foto: Jordi Rodoreda

Des d’aquest divendres prop de sis milions de catalans, dels quals més de 400.000 vallesans, estan afectats per les noves restriccions d’aigua per la greu sequera, que aviat complirà tres anys sense la pluja que toca. Els municipis del sistema Ter-Llobregat (l’àrea metropolitana de Barcelona i les comarques de Girona) són els que han entrat a la fase d’emergència i això obligarà aquests ciutadans a disminuir el seu consum d’aigua a 200 litres per habitant i dia. Però les restriccions també afectaran l’agricultura (ha de reduir un 80% el consum d’aigua), la indústria (un 25%) i el sector recreatiu i de l’oci (un 25%).

 

Malgrat que fa mesos que la sequera és evident, encara hi ha qui no n’és conscient. Onze municipis vallesans del sistema Ter-Llobregat superaven el consum de 210 litres per habitant i dia al desembre, segons les darreres dades publicades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Això no vol dir que el 100% d’excessos sigui aplicable als particulars; en alguns casos també hi pot haver barrejats alts consums agrícoles o industrials que provoquen índexs fora de la norma. En tot cas, els ajuntaments, que són els que tenen competències sobre l’abastament d’aigua i clavegueram, hauran de prendre decisions importants en aquest àmbit.

 

Més enllà d’haver de reparar fuites que hi pugui haver per no haver fet el manteniment que tocava, de regular fins a l’última gota els consums urbans o de sancionar els qui gasten més del que toca, sobre la taula dels governs municipals hi haurà en breu l’augment del preu de l’aigua. Els propers anys augmentarà la demanda d’aigua amb el creixement de la població i, al mateix temps, el canvi climàtic provocarà que n’hi hagi menys de disponible. La necessitat d’aconseguir aigua amb recursos no convencionals (com les dessalinitzadores o la regeneració) en faran disparar el preu. Igual com passa amb l’accés a l’energia (la llum i el gas), l’aigua més cara afegirà una nova càrrega als més desafavorits. Aquestes sequeres tan llargues castigaran les famílies amb menys recursos. Aigua i pobresa van molt més de la mà del que pot semblar.