| 12:36
Opinió

Fa falta tutela pública sobre sectors estratègics per evitar que un mercat desbocat accentuï les desigualtats

També es troba a faltar la vacuna de la transparència

Les primeres dosis de la vacuna contra la Covid-19 van representar ara fa un mes el primer raig d’esperança en un horitzó ennegrit des de feia mesos per una tempesta sense treva en forma de contagis, ingressos hospitalaris i defuncions. Aquella expectació, rebuda amb eufòria fins i tot a les borses, ara s’esvaeix pels incompliments de les empreses farmacèutiques en la producció del fàrmac i, en conseqüència, en endarreriments en els calendaris de vacunació. A l’Hospital de Granollers, la notícia d’un ajornament en la segona dosi de la vacuna després de 21 dies va generar preocupació entre els sanitaris de primera línia. El centre, però, ha assegurat que podrà complir des d’aquest divendres.

Però és que més enllà del cas concret de cada comarca, si s’obre el focus d’anàlisi la situació és preocupant perquè posa al descobert debilitats. La primera –i la més punyent–, la incapacitat de la política per corregir el mercat. Que als països de la UE les vacunes no arribin en el calendari previst i que, en canvi, els ritmes de vacunació semblin supersònics a Israel o els Emirats Àrabs porta a la deducció que les vacunes tenen un preu i que qui pot pagar-les més cares en rep més i més ràpid. Per evitar aquestes especulacions cal una altra vacuna: la de la transparència. Explicar amb tots els ets i uts quins són els compromisos, els preus i els terminis. La política, i organitzacions polítiques supraestatals com la UE, s’hi juguen el prestigi i també la cohesió perquè la bretxa de la desigualtat té molts registres.

Alhora, cal una reflexió de fons ja plantejada a l’estadi inicial de la pandèmia per l’escassetat de material sanitari: fa falta una certa tutela pública sobre sectors estratègics per evitar que un mercat desbocat accentuï les desigualtats. El moment és dramàtic perquè tot i que les dades a Catalunya milloren un pèl ho fan a costa de sacrificis per la vigència d’unes restriccions amb fort impacte sobre molts sectors. Per això és bàsic accelerar el ritme de vacunacions per neutralitzar els contagis –al cap de pocs dies se’n redueixen notablement– i abordar amb urgència la reconstrucció econòmica, social i del benestar.