Editorial EL 9 NOU | 10:15
Opinió

Cal insistir que les empreses de risc al Vallès Oriental han d’extremar els seus nivells d’exigència en seguretat

Un altre ensurt per a la salut del riu Besòs

El riu Besòs ha tornat a patir un nou ensurt ecològic a conseqüència de l’accident en un magatzem amb productes químics. Aquest divendres al vespre, tres naus a tocar del barri Montornès Nord van cremar del tot per un foc que va començar en uns bidons amb líquid inflamable, palets i algun dipòsit al pati d’una illa del carrer Antonio Machado. La ràpida intervenció dels cossos de seguretat va evitar danys més grans, tot i que es va haver d’interrompre la circulació dels trens de les dues línies properes i la columna de fum i flames va ser visible des de molts punts de la comarca.

El que havia de ser una actuació limitada al polígon industrial ha tingut una derivada que ha recordat el desastre ecològic pel gran incendi a l’empresa Ditecsa, al polígon de Can Bosquerons, també a Montornès, el desembre de 2019. Tot i que divendres els bombers van tapar els embornals propers, aigua que es va fer servir per apagar el foc barrejada amb productes químics va arribar a la xarxa de clavegueram i la major part es va canalitzar fins a la depuradora de Montornès. Alertada prèviament del gran incendi, aquesta vegada la depuradora va preparar un dispositiu per desviar tots aquests líquids contaminants fins a un dipòsit buit. Tal com ha insistit el Consorci Besòs Tordera aquest cop s’ha evitat “al 100%” l’abocament al riu per “garantir els nivells de qualitat de l’aigua efluent”. El més gros de l’accident al riu s’ha pogut evitar, però una part de l’aigua de l’extinció va acabar al riu sobreeixint a través de les sortides d’aigües pluvials. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va informar dissabte passat de la detecció de peixos morts, sobretot a la zona de Montcada i Reixac.

Cal continuar insistint que les empreses de risc al Vallès Oriental han d’extremar els seus nivells d’exigència en seguretat. I que si la Generalitat o l’Estat no són prou diligents en la vigilància, els ajuntaments tenen mitjans i alguna competència per vetllar per la seguretat als seus polígons. Està clar que aquesta opció és un pedaç, però després del cas Ditecsa i l’incendi a Montornès Nord, no és pas bona solució quedar-se de braços creuats fins al proper ensurt.