Un altre tancament industrial inquietant
Novartis tancarà la seva planta d’antibiòtics de les Franqueses el 2024. El grup suís ha anunciat que invertirà en una altra fàbrica que té a Palafolls, cosa que li permetrà doblar allà la capacitat de producció de fàrmacs. Les instal·lacions de les Franqueses, doncs, semblarien obsoletes. Tot i el risc de caure en un alarmisme gratuït, la notícia només es pot qualificar d’inquietant. I ho és perquè ha coincidit en el temps amb el tancament de la Bosch, a Lliçà d’Amunt. No afecta el mateix nombre de treballadors –170 a Novartis, 336 a la Bosch–, però exemplifiquen un final de cicle en el progrés industrial de la comarca.
Des de fa dècades, el Vallès Oriental ha ofert un emplaçament estratègic a les multinacionals, amb prou facilitats per a l’activitat industrial per part de les administracions locals i catalana, polígons amb serveis i a prop de vies de comunicació, i una força de treball més o menys qualificada, però amb salaris més baixos que altres països de la UE. A més, s’hi comptava amb un teixit de petites i mitjanes empreses prou dinàmiques per ajustar-se com a proveïdors a les necessitats de les grans companyies. Ara ja no n’hi ha prou, amb aquest ventall d’avantatges. La pandèmia ha congelat un any i mig una onada que segurament va arrencar amb la llarga recessió iniciada el 2008. Si temps enrere la globalització va fer competitiu el Vallès Oriental per a la indústria mundial, la mateixa globalització està trobant regions més interessants, o la digitalització i la robotització està propiciant l’ajustament de plantilles, l’eufemisme per acomiadar personal.
Som a les portes –i potser més endins i tot– d’un nou capítol de progrés industrial que interpel·la empreses i administracions vallesanes amb urgència. Cal treballar perquè el teixit d’aquí guanyi múscul i es depengui menys de multinacionals. Cal més cooperació entre pimes, i fins i tot fusions o enteses de producció i gestió en comú. I cal que agents socials i administracions esmolin l’enginy per trobar activitat estratègica, amb perspectives reals de futur. L’aposta per l’hidrogen verd a la petroquímica tarragonina sembla un bon referent. On és l’aposta concreta del Vallès Oriental en aquest sentit? Quants tancaments més caldran per reaccionar en la salvaguarda de la indústria?