| 09:09
Opinió

Vist el seu abast, les administracions hauran de fer un exercici extra de transparència i diligència sobre l'afer

Un desastre ecològic a la conca del Besòs

El gran incendi a l’empresa Derpin de Montornès del Vallès ha provocat un desastre ecològic al riu Besòs que s’ha escampat aigües avall. Des de la planta cremada dedicada al reciclatge de dissolvents, que pertany al grup andalús Ditecsa d’enginyeria industrial, els efectes de la desgràcia s’han fet sentir amb peixos morts des de Montornès fins a la desembocadura. L’afectació ha obligat a tancar el Parc Fluvial del Besòs, que ocupa els darrers nou quilòmetres de la seva llera des del riu Ripoll fins al Mediterrani.

El desastre ecològic ha estat una conseqüència directa del foc a Derpin, però cal fer esment també de la gestió de l’emergència. L’incendi va obligar al confinament dels veïns de la urbanització de Can Busquerons de Dalt i al desallotjament de tots els treballadors del polígon de Can Busquerons de Baix. A la població més vulnerable (infants, gent gran i persones amb problemes respiratoris) de Montornès, Martorelles, Montmeló i Vilanova del Vallès també se’ls va recomanar de tancar-se allà on fossin. Els trens de rodalies no s’aturaven a l’estació de Montmeló i es va haver de tallar un tram de la carretera BV-5001. Passat el perill, cal agrair la tasca de Bombers, Mossos, policies locals, efectius de Protecció Civil i ADF i tècnics dels municipis afectats i del Consorci Besòs Tordera, que van minimitzar de forma prou ràpida i eficient el que tothom voldria que fos un accident fortuït.

Però ara arribarà el moment de buscar responsabilitats i aplicar correctors. La Fiscalia de Medi Ambient ja ha obert diligències pels vessaments de dissolvents i per les causes del foc, que s’han afegit a la investigació en marxa dels Mossos per explicar per què es va declarar l’incendi. Cal confiar en l’acció de la justícia i els investigadors, però no es pot obviar la denúncia del sindicat CCOO per les errades en les protocols i els plans de seguretat de Derpin, sancionada també per l’Agència Catalana de Residus per incompliments en la gestió dels materials que tractava. Vist l’abast del desastre, les administracions hauran de fer un exercici extra de transparència i diligència sobre l’afer perquè la ciutadania torni a recuperar la tranquil·litat i la confiança en la indústria química de la comarca.