| 00:00
Opinió

Els desconfinament progressiu exigeix la màxima responsabilitat individual i un renovat rol de ciutadania

Un desconfinament amb protagonisme compartit

Durant els últims dos mesos la vida ha canviat absolutament a tothom. El violent impacte de la Covid-19 arreu, amb centenars de contagiats i desenes de defuncions també al Vallès Oriental, va situar al límit la capacitat de resposta del sistema sanitari. Més enllà de la foto fixa d’un dia aïllat i superat el pic de contagis, les dades certifiquen una tendència a la regressió no només de la propagació del virus, sinó també de la xifra de persones ingressades i de defuncions. El desconfinament progressiu, a diferents ritmes segons les regions sanitàries per criteris epidemiològics però també de densitat demogràfica, ha obert un nou escenari: el del retorn a la vida quotidiana.

Aquest procés, tot i les evidents disfuncions entre municipis veïns inclosos en fases diferents, exigeix la màxima responsabilitat individual i un renovat rol de ciutadania. Molts hàbits adquirits, com extremar la higiene de mans, mantenir la distància física o utilitzar la mascareta –a partir d’aquest dijous de forma obligada també en espais tancats i a la via pública quan no sigui possible garantir la distància preceptiva– són hàbits que previsiblement ens acompanyaran un llarg període de temps.

Durant aquest temps, el comportament dels veïns del Vallès Oriental, tot i que arreu pugui haver-hi excepcions ocasionals, ha estat exemplar. Aquest sacrifici ciutadà també mereix un aplaudiment. I més en dies com els presents quan, en una situació normal, Granollers s’hauria vestit de gala per acollir la Fira i les Festes de l’Ascensió, una cita anual per on cada any passegen milers de granollerins i vallesans. La Fira, que es va posar en marxa el 1943 i que només es va interrompre entre 1977 i 1984, aquest any hauria arribat a la 70a edició. No ha pogut ser: el coronavirus ha obligat a suspendre-la, però amb la vista posada, ja, a fer-ne una edició encara més lluïda per al 2021. Ara, precisament, toca mirar endavant tot i que el futur immediat, amb l’impacte social i econòmic de la crisi, no sigui encisador.

Per això cal exigir decisions polítiques atrevides a tots nivells. Aquest dimecres el president Sánchez va aprovar amb el suport de Cs i PNB una nova pròrroga de 15 dies de l’estat d’alarma no exempta de polèmica perquè esquerda l’anomenada majoria de la investidura. A l’espera de quina sigui l’evolució, seria saludable que el govern central col·legiés la desescalada en el marc d’una governança multinivell, en què no només fossin protagonistes les comunitats autònomes, sinó també els ajuntaments, la institució més propera als ciutadans.