Editorial EL 9 NOU | 09:27
Opinió

Les empreses del Vallès Oriental només van reduir el 0,3% la seva facturació durant la coronacrisi del 2020

Un far econòmic que il·lumina la comarca

Entre les conclusions del darrer informe Estructura empresarial de la província de Barcelona que prepara la Diputació, destaca que les empreses del Vallès Oriental només van reduir el 0,3% la seva facturació durant la coronacrisi del 2020. Semblen lluny els temps de confinaments, les restriccions de mobilitat o l’adaptació a corre-cuita al teletreball, però van representar una gran escomesa i les societats mercantils amb seu social al Vallès Oriental van aguantar-la prou bé, gairebé van vendre el mateix que el 2019.

La raó fonamental perquè al Vallès Oriental superessin millor la coronacrisi cal buscar-la en la mateixa estructura de la comarca. La indústria química i farmacèutica genera el 14% de la facturació global del Vallès Oriental. A diferència del Barcelonès o el Maresme, la indústria turística aquí té un pes marginal. Al conjunt de comarques barcelonines, les vendes van caure un 11%, que contrasta amb el 0,3% del Vallès Oriental. És interessant tenir en compte també el comportament d’Osona o el Moianès, en què la potència de la seva indústria alimentària també va ajudar a superar la coronacrisi en termes de facturació.

Salta a la vista la primera lliçó de tot plegat: en temps de crisi com la de la pandèmia la indústria representa un puntal clau per salvar els mobles, i no només en termes de facturació. Les 7.365 empreses constituïdes a la comarca el 2020 van ocupar 85.115 treballadors i això significava el 4,3% més que l’exercici precedent del 2019. La indústria, doncs, també crea ocupació de qualitat. El 2020, la indústria vallesana representava el 47,1% de la facturació total, una mica per sota que la dels serveis, el 48,2%.

Ara que s’acosten les eleccions i tocaria la redacció dels programes electorals, els partits i agrupacions haurien de reflexionar iniciatives per enfortir la indústria als seus pobles i ciutats, propostes en la línia d’atreure noves inversions, de millorar la competitivitat de les existents, la seva autonomia energètica, la formació professional dels joves o la cura de l’emprenedoria i l’R+D. La coronacrisi ha assenyalat la indústria com un far que il·lumina.