Un home de mar
El Vet aquí! d’aquesta setmana tira l’àncora en una petita i recòndita cala de la Costa Brava. Després de salpar a tota vela del port de Calella de Palafrugell (el Baix Empordà), i després també d’un viatge plàcid de poc més de mitja hora, el recòndit raconet es presenta, a manera d’oasi, com a un espai de pau i tranquil·litat. De postal, vaja! Amb la mar plana, el capità Sergi R. Basolí (Granollers, 1984) explica als navegants on som, les singularitats del paratge i les característiques que presenta l’O Ría de Ferrol, el seu veler de fusta de 12 metres d’eslora construït el 1949 a Pontedeume (la Corunya).
En la seva documentada i amena intervenció, el capità insisteix que es tracta de l’últim trincado que continua navegant. Tot seguit –la seva gossa Nirvana també l’escolta atentament– desvela com va descobrir el vaixell, com va enamorar-se’n i numera, una darrera l’altra, les passes que ha donat i les milles que van recórrer –ell i la seva gosseta– per traslladar-lo fins al port de Barcelona des del Ferrol, on era des de feia anys després que fos restaurat als anys 80. Va ser un intens viatge de 16 dies per l’Atlàntic, l’estret de Gibraltar i el Mediterrani, que van fer amb l’ajuda d’uns quants acompanyants, entre els quals la seva germana Lurdes, fotògrafa que va deixar constància gràfica de la travessia.
Amb veler propi amarrat a Catalunya, en Sergi va abordar la segona singladura del seu projecte. Va posar en marxa el projecte Mar a la vista i va endreçar el vaixell per destinar-lo a l’observació de cetacis. Convençut de les possibilitats que l’oferia l’O Ría de Ferrol, l’any passat va iniciar una campanyade micromecenatge per condicionar-lo del tot. El veler, atracat al Port Olímpic de Barcelona, va fer els primers viatges “amb uns bons resultats i bona acceptació”, diu el capità.
A la primera sortida, els primers navegants van veure un rorqual comú (Balaenoptera physalus), un mamífer catalogat en perill d’extinció i el segon més gran del planeta. Al cap d’uns dies, a l’albirament de balenes s’hi van afegir un parell d’espècies de dofins. Apassionat del mar, el capità de l’O Ría de Ferrol detalla les singularitats de la iniciativa: “Mar a la vista és un projecte en què pretenc apropar la realitat de la fauna marina a la comunitat de Barcelona, que vol crear consciència a través de l’experiència directa amb les espècies que hi ha al Mediterrani”.
La pandèmia de la Covid, però, ha trastocat del tot els seus plans, fet pel qual va decidir, pels volts de Sant Joan, posar rumb cap a Calella de Palafrugell. Des d’aleshores, l’O Ría de Ferrol hi desplega les veles cada dia, amb sortides i arribades també des de Palamós i Llafranc. Amb diverses opcions lúdiques pel que fa a hores, persones i activitats a fer (la visita de cales, la navegació a mar obert, l’observació de cetacis…), l’O Ría de Ferrol s’ha convertit també en una aula del mar. Els navegants poden col·laborar –si així ho desitgen– en algunes de les tasques habituals que exigeix el maneig d’aquesta mena de vaixells. En els bons temps, els trincados es feien servir en el cabotatge de grans mercaderies.
Com a part del patrimoni marítim a conservar, l’O Ría de Ferrol forma part de l’Associació Amics de Vela Llatina de Calella i no hi ha esdeveniment important marítim/social en el qual no brilli el seu casc i coberta de fusta. En el nostre viatge de quatre hores, vam veure i comprovar com es comporta el veler i com en són, de maques, algunes de les cales que vam visitar.
L’O Ría de Ferrol és, per en Sergi, el seu gran projecte de vida. Preparat per ser un bon enginyer tècnic especialitzat en energies renovables i amb feina assegurada a Alemanya, va sentir fa uns 10 anys la crida del mar i va fer una virada de 180º a la seva vida. Aventurer de mena, també ha recorregut en caiac i en solitari més de 3.600 quilòmetres per la costa de la Península Ibèrica (Llafranc-Sant Sebastià). Una altra aventura, acompanyat de la seva inseparable gossa Nirvana, li va permetre acabar amb èxit el trajecte Barcelona-Calàbria, incloent Còrsega, Sardenya i Sicília.
Tot i aquests antecedents, l’O Ría de Ferrol li permet ara navegar per aigües més tranquil·les. Acabat l’estiu, tornaran a Barcelona per continuar amb el projecte de l’observació de cetacis. Amb ell al timó, la responsable d’explicar i fer el seguiment serà la biòloga marina Júlia Goschtischa.
Sergi R. Basolí està casat amb Eva Carbonell. La parella té un fill: Jou, de 3 mesos.