| 08:09
Opinió

La prioritat ara ha de ser atacar la crisi sanitària

Una altra volta a la clau per collar la Covid-19

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va decidir aquest dissabte donar una altra volta a la clau per collar l’expansió del virus de la Covid-19. Quinze dies després del decret d’estat d’alarma i de la posterior pròrroga de quinze dies addicionals ja aprovada pel Congrés, s’endureixen les condicions del confinament amb la paralització de tota activitat econòmica presencial i no essencial. Aquestes restriccions, que s’activen aquest dilluns i s’allargaran fins al 9 d’abril, faran que centenars d’empleats del Vallès Oriental que durant les últimes setmanes encara treballaven ara deixin de fer-ho amb un permís retribuït a canvi que, posteriorment, recuperin les hores de forma gradual.

L’enduriment del confinament, al qual el govern central s’ha resistit pel temor a l’impacte sobre una economia ja molt debilitada, busca tallar la cadena de contagis de la Covid-19, malaltia per a la qual fins aquest diumenge ja havien mort 6.528 persones a Espanya, 1.410 de les quals a Catalunya. Les xifres fan feredat.

L’opció d’imposar mesures més restrictives ja l’havia posada repetidament sobre la taula el govern català a través de l’expressió confinament total. Durant els últims dies també s’havien expressat en aquesta línia presidents de comunitats autònomes i partits de l’oposició al Congrés. Hi ha punts de vista divergents. Per poder avaluar la gestió de la crisi, però, caldrà que passi temps. La situació provocada per una pandèmia mundial com la del coronavirus és nova per a tothom i, per tant, no existeix un manual de com afrontar-la. Ara bé, a la vista del que ha anat passant a Itàlia, país on el brot es va disparar una setmana abans que a Espanya i que, per tant, ha anticipat el que aniria succeint, sembla clar que la decisió d’endurir el confinament s’hauria d’haver pres abans. Al final, tot i resistir-s’hi, Itàlia la va acabar prenent; Espanya, també.

A banda d’aquestes consideracions, la prioritat ara ha de ser atacar la crisi sanitària. Si aquesta setmana, com apunten els experts, comença a disminuir la xifra de contagis, en uns dies hauria de fer-ho, també, la de defuncions. Seria una bona notícia. Paral·lelament, els governs, i amb el necessari concurs d’una Unió Europea fins ara massa tèbia i dividida, han d’arbitrar mesures econòmiques contundents per mitigar l’innegable impacte que la crisi tindrà sobre la vida de les persones i, en especial, de les més desafavorides.