| 09:09
Opinió

Caldria iniciar el debat perquè el retaule romangui a Granollers de forma permanent sempre que el MNAC no el necessiti

Una bona oportunitat per descentralitzar el MNAC

L’exposició “Retorn a Granollers del retaule gòtic de Sant Esteve” romandrà un any més al Museu de Granollers gràcies a la pròrroga concedida pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), propietària i conservadora de l’obra que va sortir del taller dels Vergós al segle XV. A l’hora de prendre la decisió, el MNAC ha tingut en compte l’interès del públic. Des que es va inaugurar a finals de març del 2019, més de 4.000 persones s’han acostat a la mostra per gaudir d’aquestes peces mestre del gòtic català. Però el MNAC també ha valorat la professionalitat i la cura amb les quals treballen els responsables i treballadors del Museu de Granollers. Els segles no passen debades sobre els suports i la pintura del retaule, que el converteixen en una obra fràgil i en risc. Gràcies a les estrictes mesures de conservació i a un control rígid de la humitat relativa constant al Museu de Granollers, el MNAC ha concedit el seu vistiplau perquè el retaule estigui a Granollers un any més.

L’exposició de l’obra de sant Esteve demostra com la col·laboració entre administracions (el MNAC, de la Generalitat i el Museu de Granollers, de l’Ajuntament) funciona del tot quan hi ha un objectiu comú, en aquest cas la difusió del patrimoni català que un dia havia penjat al lloc d’honor de l’església parroquial. Un any més d’exposició permetrà que molta més gent gaudeixi del retaule i comprengui, gràcies a la mostra complementària, com Granollers va passar de vila a ciutat del 1900 al 1930, el temps en què es va vendre el retaule a la Junta de Museus de Barcelona per obtenir fons per construir l’Hospital-Asil de Granollers.

Ara ja resta un any per cloure la mostra, però potser caldria iniciar el debat perquè el retaule romangui a Granollers de forma permanent sempre que el MNAC no el necessiti per altres menesters. A Museus 2030.Pla de museus de Catalunya editat al 2017, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i la Generalitat asseguren que cal ”un plantejament dinàmic de les col·leccions del país, de manera que siguin enteses com un recurs únic per a ús de tots els museus”. Sembla un objectiu ideat expressament per al cas del retaule de sant Esteve i una oportunitat que ni pintada per descentralitzar els fons del MNAC.