| 08:08
Opinió

Josep Lluís Rus Santoyo, empresari de Punt Informàtic-Becomit

Una història d’èxit

Dimarts al matí. Cafè al bar restaurant La Troca de Roca Umbert amb l’empresari Josep Lluís Rus Santoyo (Granollers, 1972). Parlem de la seva trajectòria professional, resultat d’un projecte que va començar ara fa 30 anys i que té el seu origen al Viver d’Empreses que l’Ajuntament va posar en marxa als anys 90 del segle passat a l’EMI. Aleshores, Rus era un jove inquiet de 20 anys que, després d’estudiar al col·legi Joan Solans i a l’Institut Antoni Cumella, va recalar a l’Institut Carles Vallbona, on va estudiar informàtica d’empreses. Després va fer dos anys d’Empresarials, carrera que va deixar córrer, i es va bolcar en Punt Informàtic, l’empresa que va fundar amb tres socis més. Com tants projectes de l’aleshores incipient sector de la informàtica, recorda que va començar “muntant ordinadors”.

La firma va passar per la fase de consolidació durant dos anys. Amb una botiga al carrer del Rec, la societat, centrada en la venda d’ordinadors i accessoris, es va especialitzar en la comercialització de serveis a empresa l’any 1996. “Van ser 10 anys de molta feina i esforç. Nous en el sector i apostant per i des de Granollers, de mica en mica vam començar a ser coneguts i per això se’ns van anar obrint noves portes”, explica. El 2006 i llavors com a soci únic, va adonar-se que el negoci de la botiga no era prou rendible i que calia obrir noves vies de negoci. En poc temps van aconseguir un gran creixement, potenciat sobretot per les relacions entre Punt Informàtic i la companyia Dell Technologies, multinacional nord-americana que desenvolupa, fabrica, ven i dona suport a computadores, servidors, switches de xarxa, software, etc. Convertit en el seu partner de referència –primer, a la comarca i després, a Catalunya– Punt Informàtic va fer un salt quantitatiu i qualitatiu important. “Van ser uns anys durant els quals vam experimentar creixements anuals d’un 30%”, detalla Rus.

En ple creixement de negoci i de personal, el 2011 es van instal·lar al carrer Esteve Terrades, amb un disseny de la marca corporativa feta pel dissenyador Albert Sánchez, de Segundoprimera. Quatre anys més tard i ja amb set treballadors, van rebre el certificat Partner Titanium de Dell durant tres anys consecutius. També és Gold Partner Premium de Pluribus Networks a nivell nacional.

Orientats des dels inicis al mercat de les pimes, van fer un nou salt en començar a prestar serveis a l’Administració d’arreu de l’Estat al mateix temps que augmentaven la seva cartera de clients. A hores d’ara en tenen prop de 1.000, incloses companyies de primer nivell com ara Grifols, Mango, Casa Tarradellas, Grup Zeta, Grup Peralada, General Lab, Zanini, l’Hospital de Sant Pau, l’Hospital General de Granollers, la UPC, la UAB, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la Generalitat de Catalunya, Fraikin, Iberostar, la Junta d’Extremadura, la Junta d’Andalusia, el Ministeri de l’Interior o els Ajuntaments de Barcelona, Girona, Granollers, Mollet, Badalona…

Des del mes d’octubre passat, Punt Informàtic s’ha convertit en Becomit, un canvi de marca que, segons Rus, constitueix “un pas més en el procés de transformació que el grup d’empreses va treballant com a part de la nostra estratègia de globalització i expansió”. Becomit treballa amb fabricants de primer nivell com Commvault, Dell Technologies, Fortinet, Huawei, Lenovo, Microsoft, Netskope, Nutanix, Pluribus, Trend Micro i VMware. Acostumat a moure’s com peix a l’aigua pel llenguatge de les noves tecnologies, Rus fa un esforç per aplanar el missatge i fer-lo més entenedor, cosa que li agraeixo. Conceptes com processos analítics, intel·ligència de negoci, serveis gestionats, atacs cibernètics, seguretat corporativa, etc. em resulten un pèl difícils d’entendre.

Tinc més clar, però, que soc davant d’un empresari d’èxit autodidacta que vaig conèixer fa temps, quan ajudava al seu avi i al seu pare a repartir la Revista del Vallès. Aquell jove de 20 anys avui dirigeix una empresa amb delegació també a Sevilla, que factura 20 milions d’euros anuals i que compta amb 60 treballadors. Acabat el cafè, el recorregut per Roca Umbert acaba al coworking municipal. Satisfet del resultat de la visita i tot recordant els seus inicis al Viver d’Empreses, Rus pren mida als espais que encara són buits. “Estaria molt bé poder comptar amb un coworking aquí”, diu. Casat amb Laura Cordero, el matrimoni té dos fills: l’Oriol, de 16 anys, i en Pol, de 13.