| 10:21
Opinió

L'espai natural a cavall del Vallès Oriental i el Moianès no tancarà encara que s'activi el nivell 2 de risc d'incendi

Cap a la normalització de Sant Miquel del Fai

D’esquerra a dreta, l’alcalde Cabutí, el diputat Gomar, l’alcaldessa Letang i l’alcalde Galiano, aquest dimecres a Bigues
D’esquerra a dreta, l’alcalde Cabutí, el diputat Gomar, l’alcaldessa Letang i l’alcalde Galiano, aquest dimecres a Bigues / foto: Griselda Escrigas

Aquest dissabte farà tres setmanes, Sant Miquel del Fai va reobrir després d’un llarg tancament de tres mesos pel risc d’incendi. El retorn a l’activitat va arrencar amb les entrades exhaurides i el ritme de peticions ha continuat estable. Un fet que demostra que el públic no perd l’interès per visitar aquest espai a cavall del Vallès Oriental i el Moianès. Aquesta setmana, els alcaldes de Bigues i Riells del Fai i Sant Feliu de Codines, l’alcaldessa de Sant Quirze Safaja i el diputat d’Espais Naturals de la Diputació, Xesco Gomar, han acordat que, a partir d’ara, no es tancarà Sant Miquel encara que s’activi el nivell 2 de risc d’incendi, un criteri que ja s’aventurava massa estricte aquest estiu. Sant Miquel del Fai ha brillat com l’única excepció entre els espais naturals catalans on es prohibia l’accés pel decret d’incendis de la Generalitat. Un veto que s’afegia a la condició de tancar si el pla Alfa –el que dicten els Agents Rurals–, era al nivell 2 o superior a qualsevol de les dues comarques. Ara, com a la resta del país, només es prohibirà l’accés quan el Vallès Oriental o el Moianès es trobin al nivell 3 del Pla Alfa. Aquesta decisió és un pas endavant en la normalització del funcionament de l’espai natural.

La Diputació de Barcelona i els ajuntaments van acordar la compra de Sant Miquel del Fai el 2017. Es va tancar al públic per fer unes remodelacions certament inajornables i s’han anat acumulant tot de pedres a la sabata, des del temporal Glòria fins a la pandèmia de la covid, entre d’altres. Després de superar tants entrebancs, va semblar gairebé còmic que Sant Miquel obrís l’abril del 2023 per tancar el 15 de juny. Ara sembla que les aigües tornen a mare, ni que sigui amb la condició que tothom ha de sol·licitar l’entrada per internet perquè les visites estan limitades a 200 persones per franja horària.

La Diputació té clar que els ajuntaments han de guanyar pes en la gestió de l’espai i els municipis estan disposats a implicar-s’hi. Ara caldria aprovar un nou pla d’usos que permeti més activitats amb un nou pla de seguretat. És interessant que totes les administracions remin en la mateixa direcció.