Paco Monja | 10:16
Opinió

Joana Benítez forma part del grup de voluntaris de la casa d'acollida de Granollers

Voluntària d’El Xiprer

Dimarts al matí. Cafè al menjador d’El Xiprer amb Joana Benítez Cabrero (Badalona, 1944). Fa una estona, a la taula on xerrem, han esmorzat un grup de joves, bàsicament migrants subsaharians. Aquests dies, però, el nombre d’assistents al menjador cau en picat amb la celebració del ramadà. Com fan sempre, els voluntaris dels esmorzars han deixat les taules netes i llestes amb vistes al dinar del migdia. La Joana Benítez m’informa de l’acte que celebraran aquest  dimecres 20 d’abril, a les 19h a la Porxada, per commemorar el 25è aniversari d’El Xiprer. Amb sorpreses que caldrà descobrir, se sap –això sí– que tocarà bufar espelmes i que, una vegada més, es reconeixerà la tasca sensacional dels 150 voluntaris amb els quals compta la casa d’acollida actualment.

La Joana forma part del col·lectiu de voluntaris des que es va fundar El Xiprer. Feia temps que participava en la Comunitat de pregària cristiana amb la Mercè Riera i el seu marit, Xavier Quincoces i Boter (1942-2006), al capdavant. “Juntament amb el meu marit, en Josep Pera, vam començar a formar part primer de la Comunitat cap al 1977 o 1978 i després una cosa va portar a l’altra”, recorda la Joana. Mentre que ella es dedica a la cuina i al rebost d’El Xiprer, el seu marit col·labora al magatzem d’aliments, el centre de repartiment d’ajuda social que va dirigir uns quants anys. La Joana administra també el taller artesanal del projecte Llaços, que consisteix en tot de treballs manuals que fan els usuaris del migdia i que es presenten i ofereixen a la gent els dies de la festa major d’El Xiprer.

Prou coneguts, aquests 25 anys d’història d’El Xiprer tenen marcat l’instant
zero de funcionament l’1 d’abril de 1997. Aquell dia, recorda una altra pionera de l’entitat, la Daisy Mogas, “els voluntaris, amb la Mercè Riera, vam compartir taula amb sis persones més per primera vegada”. Des d’aleshores El Xiprer porta a terme una gran tasca social ajudant col·lectius ben diversos. Convertida en casa d’acollida, el petit xiprer que van plantar el 1997 la Mercè Riera i mossèn Blai Blanquer al pati de Can Quincoces dels Cavalls ara ha superat el mur del recinte i enfila verd, fort i recte cap al cel. Entre el grup de voluntaris que recorden també aquells inicis es troben –a més de la Joana, en Josep i la Daisy– un representatiu col·lectiu de veterans format, entre molts altres, per Teresa Muga, Elo Baena, Isabel Vila, Modesta Sánchez, Carme Berenguel, Carmen Andújar, Angelina García, Ferran Miralles i Vicente Rosado, sense oblidar la Maria Ibáñez, la famosa voluntària que va celebrar el seu centenari a El Xiprer el 2019.

Totes aquestes persones –i la Joana Benítez no és pas una excepció– insisteixen quan es parla amb elles, que se senten felices i contentes de poder participar activament en un projecte que té –fet en el qual coincideix tothom– un nom: el de Mercè Riera. “Treballar amb ella i haver-la pogut ajudar a tirar endavant tot això és per a mi molt gratificant”, reconeix la Joana. Voluntària per convicció, abans d’implicar-se a El Xiprer va ser col·laboradora de Càritas i va fer classes d’alfabetització a l’escola de Fàtima, centre en el qual hi va treballar més tard durant uns anys. Des que es va jubilar continua fent de voluntària a El Xiprer i a la parròquia de Fàtima. El matrimoni de Joana Benítez i Josep Pera té dos fills: en Sergi, de 50 anys, i la Gisela, de 45, i dues netes: la Berta, de 16 anys, i la Laia, de 13.

La celebració del 25è aniversari d’El Xiprer ha coincidit també amb el repte que suposa per a la Fundació El Xiprer oferir ajuda a les famílies ucraïneses que fugen de la guerra per la invasió de Rússia, fet pel qual estan condicionant i preparant les instal·lacions de Can Grau. La Fundació, constituïda com a tal el 2015 i presidida per Mercè Riera, l’integren també Xavier Quincoces i Riera, vicepresident; Josep Pera, tresorer, i els vocals Mercè Serra, Isabel Otzet, Ramon Daví, Francesc Boix i Camil Raich. La Fundació disposa a la gerència de Natàlia Sanchís i compta amb el suport de l’associació Amics d’El Xiprer, formada per uns 900 socis. Constituïda el 2010, al llarg de tots aquests anys l’han presidida Ramon Daví, Francesc Boix, Camil Raich, Manel Roma, Pep Nogueras i Marta Mallol, en el càrrec a hores d’ara. En el darrer exercici, els Amics van fer una aportació rècord anual de 180.000 euros a El Xiprer,