Les treballadores de les carnisseries Art i Sans Horeca en guerra

Les empleades de les carnisseries de l’empresa Art i Sans Horeca, del Vallès Oriental, protesten per no cobrar des de juliol


06/10/2022
Granollers

ANDREA HIDALGO | MIREIA PÉREZ

L’empresa d’elaboració de productes càrnics del Vallès Oriental ha comès diverses il·legalitats, que la CNT ha posat en coneixement de la inspecció de Treball. “L’empresa està molesta per les nostres protestes i nosaltres estem preocupades per no cobrar des del 19 de juliol”, expressava una de les dones acampades davant de l’obrador d’Art i Sans Horeca a l’Ametlla del Vallès.

Font: CNT Vallès Oriental

Història de Art i Sans Horeca

La trajectòria d’aquesta empresa ha estat en un cicle constant d’alts i baixos. Fa dos anys, la família Puig Arderiu va participar en un concurs de creditors, en el qual va comprar la famosa carnisseria Torrent. L’empresa es va mantenir oberta amb el nom d’Art i Sants Horeca SL fins que va baixar la persiana aquest estiu.

El sindicat CNT (Confederació Nacional del Treball) va informar que la família Arderiu ja tenia deutes amb Hisenda i la Seguretat Social. Enguany, la CNT ha informat del conflicte laboral actual d’aquesta empresa, en el qual diverses treballadores es troben en una situació precària, sense treball i amb retard de pagaments.

“Aquesta sèrie d’irregularitats i mala gestió comeses per Art i Sans Horeca SL després de l’adquisició de Carns Torrent ha activat l’alarma en la secció sindical de CNT, despertant la sospita d’un possible acomiadament col·lectiu fraudulent per part de l’empresa. Per tot això, la CNT posarà en coneixement de la Inspecció de Treball totes les incidències relacionades amb aquest cas amb l’objectiu de blindar els drets i protegir les treballadores enfront dels abusos de la mercantil”, informaven des del sindicat en un comunicat.

Acampada de les treballadores

C/ Mas Dorca, 13 (L’Ametlla del Vallès), aquesta direcció s’ha convertit en el punt de trobada de més d’una vintena de persones. Gran part de la plantilla es va instal·lar dimarts passat a la nit amb el propòsit d’obtenir els cobraments pendents i tenir una sortida digna. No és la primera mobilització dels treballadors, ja es van mobilitzar a finals d’agost a Granollers i Canovelles.

Aquestes dones han vist necessari demanar la participació de totes aquestes persones que estiguessin disposades a través de les xarxes socials: “S’agrairà el suport de tota persona que pugui venir a passar-hi una estona donis de ja mateix”. L’empresa ja ha pres cartes en l’assumpte i els mossos els han obligat a retirar els cotxes, i les han amenaçat amb la grua, però cal destacar que els vehicles estaven ben aparcats. Els agents també van tenir protagonisme quan una de les treballadores va decidir seguir a la furgoneta de repartiment de l’obrador, una patrulla va detenir l’acte de la dona.

La portaveu de l’acampada ha detallat tot el procés que els ha fet passar l’empresa: “Vam ser convidades a agafar vacances, ens estrenyem el cinturó, demanem ajuda econòmica i en tornar tot estava pitjor”. Les 11 treballadores i el treballador exigeixen cobrar els seus sous corresponents dels mesos de juliol, agost i setembre: ”Només demanem això, per a poder entrar a l’atur, i que es comuniquin amb nosaltres”.

Font: CNT Vallès Oriental

Solidaritzacions

Diferents restaurants del Vallès asseguren que buscaran altres proveïdors en els pròxims dies en solidarització amb les empleades d’Art i Sans Horeca. Les treballadores van fer campanya i van anar a bars i restaurants a contar la seva història, per trobar suport en els negocis relacionats amb els productes de l’empresa. “Fins que no s’arregli la situació que estan vivint aquestes dones em nego a comprar els seus productes. Encara que sigui el cap del meu bar també he estat treballador, per tant, em poso en la seva pell”, afirma el propietari del Bar l’Amistat de la Llagosta, Carlos Navarro.

Els establiments que s’han negat a continuar comprant productes de l’empresa Art i Sans Horeca són; el Racó de Parets, Oh Tapa!, Llevant Park, Bar L’Amistat, El Nou Trull i el Bar La Cantonada. Aquesta llista cada dia va en augment gràcies a la campanya que estan duent a terme les treballadores d’aquesta empresa.

Font: CNT Vallès Oriental

El dimecres 5 d’octubre les treballadores es van reunir amb l’alcalde d’Ametlla del Vallès, Pep Moreta, que va visitar als afectats el 28 de setembre per a mostrar el seu suport. En aquesta reunió també van participar el secretari d’Empresa i Treball del consistori, Oriol Sagrera, les treballadores i la CNT.

Notícies relacionades

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't