Els directius del BBVA a Catalunya s’han mostrat “receptius” a la idea que els ha explicat l’alcalde de Manlleu, Pere Prat, d’ubicar la nova biblioteca municipal a l’antiga seu de Caixa Manlleu.
La proposta seria avantatjosa, d’entrada, per a les dues parts: l’Ajuntament resoldria el problema de la necessitat d’una biblioteca –vist que el projecte de fer-la a La Piara té dificultats insalvables per tirar endavant– i el BBVA donaria utilitat a uns espais que ara mateix no necessita, a més d’oferir una bona imatge a la ciutat després d’haver-se quedat Unnim i, per tant, l’antiga Caixa Manlleu.
La Diputació de Barcelona, de qui depèn la Xarxa de Biblioteques Municipals, hauria donat llum verda al projecte ja abans de posar-lo sobre la taula del BBVA. “Volíem la seva opinió, perquè si l’edifici no hagués reunit les condicions, no calia tirar endavant”, ha explicat Pere Prat a EL 9 NOU.
El dictamen de la Diputació va ser favorable perquè hi ha la superfície que demanen les normatives per a biblioteques de ciutats amb més de 20.000 habitants.
“L’edifici es pot adequar amb un cost força reduït, pràcticament només canviant les divisions, perquè ja té totes les instal·lacions i la climatització”, explica l’alcalde.
La biblioteca ocuparia una part de la primera planta, tota la segona i l’espai de sota la teulada.
L’Ajuntament està esperant la resposta amb calma, comptant que fins divendres passat el BBVA no es va convertir oficialment en propietari d’Unnim i, per tant, de tots els béns de les tres caixes que la integraven. “Som optimistes, perquè la relació amb el BBVA fins ara ha estat molt acollidora”, diu Pere Prat, que en el darrer ple ja va avançar aquesta decisió.
Deixant de banda els aspectes pràctics, l’alcalde també valora l’aspecte simbòlic de retorn a Manlleu d’un patrimoni “que, en certa forma, era de la ciutat”.
La Biblioteca Municipal, a més, ja havia estat en aquest edifici fins l’any 1996. “És un cas semblant al de la Cooperativa”, diu Pere Prat, en referència a l’adquisició per part de l’Ajuntament d’aquesta altra finca de la plaça Fra Bernadí”.
L’Ajuntament no ha fet encara una valoració del que costarien les obres per adequar l’antiga seu de Caixa Manlleu, però espera poder finançar-les “a tres bandes”, amb ajut de la Diputació i del mateix BBVA.
Adéu al projecte de La Piara
La nova proposta d’ubicació de la Biblioteca de Manlleu enterraria definitivament el projecte del nou edifici que s’havia de construir al solar de La Piara.
De fet, aquest projecte ja va quedar sentenciat l’octubre de l’any passat, quan una aliança dels tres grups de l’oposició (CiU, PSC i PxC) va tombar en el ple de l’Ajuntament el plec de clàusules per a la contractació de l’obra, que presentava l’equip de govern d’ERC i ICV.
El cost d’aquesta obra estava calculat en 4,4 milions d’euros, xifra que l’oposició sempre havia considerat excessiva. La crisi de la construcció ja havia descartat qualsevol actuació de promotors privats en el Pla d’Actuació Urbanística (PAU) de La Piara, que hauria pogut finançar la urbanització del sector.
La prova que el mateix govern ja ho donava per mort és que aquest any va demanar a la Diputació de Barcelona un canvi de destí en la subvenció de 750.000 euros que estava concedida per a la Biblioteca. La Diputació va acceptar-ho i aquesta quantitat s’ha destinat, finalment, a la compra de la Cooperativa.
La Biblioteca ja havia estat en el mateix edifici més de 20 anys
Manlleu La presència de la Biblioteca a l’edifici que fa cantonada entre la plaça de Fra Bernadí i el carrer de Sant Jordi no serà una novetat perquè ja hi havia estat.
L’any 1961, la Caixa de Manlleu i la Diputació de Barcelona van signar el conveni per obrir en aquest lloc la segona biblioteca manlleuenca, batejada amb el nom de Bisbe Morgades.
S’hi entrava pel carrer de Sant Jordi, i va funcionar fins al setembre de 1985, quan es va traslladar al Centre Cultural de Caixa Manlleu, al carrer de Baixa Cortada, on encara funciona.
De fet, la Biblioteca Municipal està dividida en dos espais, l’espai Bisbe Morgades i l’espai Mossèn Blancafort, de dimensions més petites, al barri de Gràcia. Els dos espais són ara insuficients– “les biblioteques han canviat molt en poc temps”, recorda Pere Prat–i la necessitat d’una nova seu unificada és més que evident.
{{ comment.text }}