Una delegació osonenca de gairebé 70 persones serà aquest cap de setmana a Santa Cruz de Tenerife. Els equips The Santperencs 4G, de Sant Pere de Torelló, i 43 S.A., de l’escola Casals Gràcia de Manlleu, participaran a la final estatal de la FIRST Lego League, el concurs de robòtica per a estudiants de 10 a 16 anys.
Hi van com a guanyadors de la fase prèvia disputada a la UVic el 21 de febrer, i amb el premi, si queden entre els cinc primers classificats, de poder assistir a finals internacionals als Estats Units, Sud-àfrica o Austràlia.
Per als manlleuencs ha estat arribar i moldre: primera participació i primera final estatal. Per a The Santperencs 4G, un equip amb anys de rodatge, el repte és mantenir un llistó molt alt: ja s’han classificat per a finals mundials els anys 2011, 2012 i 2014.
Elena Borge, entrenadora del 43 S.A. al costat d’Ester Costa i Quim Bretcha, considera que “només per l’experiència ja ha valgut la pena”. Els 17 membres de l’equip són alumnes de 3r i 4t d’ESO que han treballat el projecte en l’hora complementària, però els últims dies s’hi han llançat encara més.
“Hi ha hagut aprenentatge, companyonia i molta il·lusió. És un projecte que ens ha unit molt a tots”, afegeix Emma Gómez, una de les alumnes del grup. Com per exemple divendres passat, quan mestres, pares i alumnes es van trobar a l’escola per pintar pancartes d’ànim per a la competició de les Canàries.
L’expedició la formaran, entre tots, 47 persones. I estan molt agraïts de la vintena de col·laboradors que han trobat per sufragar les despeses del viatge. Marxen aquest divendres i tornaran dilluns. Aquest dissabte pujaran al Teide, juntament amb The Santperencs 4G, amb qui s’han pogut conèixer directament aquests dies “i hi ha molt bon rotllo”.
Per a The Santperencs 4G aquesta serà la quarta final estatal, i la segona consecutiva amb l’actual equip: Sergi Font, Biel Jiménez, Ricard Casanovas, Marc Famada i Pol Ayats.
A les Canàries, la delegació serà de 19 persones. Hi van amb el repte d’aconseguir el que fins ara més se’ls ha resistit en les finals: una puntuació màxima amb el robot. “A Vic vam arribar a fer 12 de les 14 proves, i des de llavors l’hem preparat per fer-ne 13”, expliquen.
A Vic van aconseguir una de les màximes puntuacions entre totes les que s’han fet a l’Estat, i en els entrenaments d’aquests últims dies “ens estem movent sempre per sobre dels 500 punts”, molt per damunt de la mitjana. Són conscients que, per trajectòria, se’ls considera entre els favorits per reeditar el títol aconseguit l’any passat o aspirar, almenys, a classificar-se per a una de les finals internacionals previstes.
Manlleuencs i santperencs, però, comparteixen la il·lusió per a un nou repte i un cap de setmana que ha de ser ple d’emocions. I també compartiran maleta de viatge: l’empresa Roncato els n’ha regalat una per a cada un.
· 43 S.A. Robot millorat i un projecte de reciclatge
La FIRST Lego League valora tres coses: un robot que ha de superar un màxim de 14 proves en un tauler, els valors associats a tot el treball i un projecte científic propi basant-se en un tema que varia cada any. Aquesta vegada, noves formes d’aprenentatge.
En el cas dels 43 S.A., una joguina per educar en el reciclatge des de ben petits. “Vam fer una enquesta a Manlleu i vam veure que era un tema que interessava”, explica Míriam Gómez.
L’entorn Lego i una programació bàsica “permeten que tothom es pugui fer la joguina a partir d’elements reciclats”. I que educa, precisament, en la cultura del reciclatge. Del robot, Sergi Prat diu que “l’hem fet completament nou i podrem doblar punts respecte a Vic”.
· THE SANTPERENCS. Clik, una nova eina de comunicació
Robot al marge, que a l’eliminatòria de Vic ja va demostrar que és molt competitiu, The Santperencs 4G presenten aquest any com a projecte científic una eina de comunicació per a infants amb discapacitats “que tinguin problemes per comunicar-se”, explica Ricard Casanovas, membre de l’equip.
Es tracta d’un teclat associat a una pàgina web en què tecles de colors tenen la seva correspondència a la pantalla per comunicar desitjos o necessitats concretes. A partir d’aquesta interacció es poden generar missatges llargs que, amb una alarma final, poden ser llegits en un text a la pantalla.
{{ comment.text }}