La recerca, que s’ha fet durant un any i mig en notaries i registres de la propietat, ha donat els seus fruits i ha permès que el bisbat pugui fer valer ara el seu dret sobre l’ermita i l’alzinar que l’envolta, un terreny de 2.160 metres quadrats de superfície.
Les discrepàncies sobre la titularitat del temple i el seu entorn, on se celebra cada mes de juliol el popular aplec de Santa Justa i Santa Rufina, van sorgir arran de la darrera venda de la finca de Ca l’Amell, on es troba l’ermita, que es va fer l’any 2005. L’empresa de material elèctric Simon, que havia comprat la finca amb la intenció de fer un gran complex industrial, va desestimar el projecte i va revendre els terrenys a la família Canyet, de Lliçà de Vall.
Els nous propietaris reclamen la propietat de tota la finca, inclosa la part on hi ha l’ermita, però segons explica Ton Gispert, del Grup Abans, la clàusula sisena de l’escriptura de compravenda especifica que l’ermita i el seu entorn pertanyen al bisbat de Terrassa.
L’origen d’aquesta clàusula prové de principis dels anys vuitanta, quan les propietàries de Ca l’Amell van morir i van deixar la finca en herència a la Fundació de l’Hospital de la Santa Creu de Vic. “En l’escriptura consta la voluntat de les mestresses que la part de l’ermita passés a propietat del bisbat de Barcelona, que ara correspondria al bisbat de Terrassa”, explica Ton Gispert. Tot i aquesta voluntat, mai no es va arribar a formalitzar cap escriptura de propietat de l’ermita a favor de la Diòcesi de Barcelona.
Després d’obtenir les proves documentals, el Grup Abans ja s’ha posat en contacte amb el bisbat de Terrassa i li ha fet arribar una còpia de tots els documents “per tal que formalitzi l’acceptació de l’herència el més aviat possible i el servei jurídic del bisbat ho està estudiant”, diu Gispert.
La reivindicació sobre la titularitat de Santa Justa estarà molt present en la propera edició de l’Aplec de Santa Justa i Santa Rufina, que es farà el dia 21 de juliol. La programació inclou una missa especial de celebració del 31è aniversari de la reconstrucció de l’ermita, que es va fer l’any 1982 amb aportacions de la Generalitat, l’Ajuntament i de molts veïns del municipi i de la vall del Tenes. El 24 de novembre de l’any 1982 es va fer una gran celebració per inaugurar la restauració, a la qual van assistir unes 600 persones i que va comptar amb la presència del cardenal Narcís Jubany i el conseller de Cultura de la Generalitat, Max Cahner. Durant la celebració, les mestresses de Ca l’Amell van expressar ja el seu desig de fer donació de l’ermita al bisbat de Barcelona.
A l’aplec d’aquest any s’ha convidat tots els rectors que ha tingut Lliçà d’Amunt, com Pere Ferriol o l’actual, Ricard Casadesús. El programa també inclou un concert de música a càrrec del grup de flautes i guitarres de l’Escola de Música Vall del Tenes. La missa solemne la presidirà el bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz Meneses i durant els parlaments que faran l’alcalde, Nacho Simon, i els representants eclesiàstics, es posarà èmfasi en el fet que s’ha de reconèixer formalment la propietat del bisbat sobre l’ermita.
{{ comment.text }}