Comencen els treballs per trobar la causa dels moviments de terres a Riells

Tècnics de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC) i de l’empresa pública Geocat han engegat els treballs per determinar l’àrea afectada pels moviments del terreny que provoquen l’aparició d’esquerdes i fins i tot afectacions més grans en algunes cases de Riells.


El 9 Nou
18/07/2013

L’estudi, que es preveu que estigui enllestit a principis de la propera tardor, permetrà determinar exactament l’àrea afectada i servirà de base per actuacions posteriors encaminades a conèixer les causes dels moviments i buscar-hi solucions.

L’any 2009, l’aparició d’esquerdes en cases i voreres de Riells va impulsar l’Ajuntament a demanar la col·laboració de l’IGC per determinar-ne les causes. En un primer moment, es va delimitar una àrea d’afectació on l’Ajuntament va suspendre l’atorgament de llicències d’obres i al mes de febrer d’aquest any, l’Ajuntament va encarregar a l’Institut que revisés els límits a les urbanitzacions de Can Castanyer i Boscos de Riells.

L’import total dels treballs és de 12.651 euros i permetrà disposar d’una cartografia per acotar les àrees afectades en funció del seu nivell de perillositat, establir recomanacions i aconsellar futures investigacions i auscultacions del terreny, així com possibles accions per mitigar els moviments del terreny.

En una reunió que es va fer al centre cívic de Riells, els tècnics de l’IGC i de Geocat, van repartir unes enquestes a uns seixanta veïns que hi van assistir perquè informessin sobre el tipus de problemes que han detectar en els seus habitatges.

Alguns dels assistents van manifestar la seva preocupació pel fet que des de fa quatre anys no poden fer cap mena d’obra a les finques i, a més, la suspensió de llicències arran del potencial risc geològic també dificulta les vendes i lloguers dels edificis. Per això, van reclamar que l’estudi s’enllesteixi al més aviat possible i es pugui desbloquejar la tramitació de llicències d’obres en els sectors en què es determini que el risc geològic és menor.

La intervenció dels tècnics geòlegs a Riells continuarà després en una segona fase en què s’actuarà per determinar concretament les causes que provoquen els moviments del terreny que han causat les esquerdes en els edificis. Aquest procés, que es pot perllongar durant uns dos anys més, es finançarà gràcies a una ajuda dels fons europeus FEDER que ha obtingut l’Ajuntament. El pressupost del projecte és de 330.000 euros, dels quals el 50% els aporten els fons europeus.

LA PREGUNTA

Creieu que és cert que la gent va als supermercats a una hora concreta per lligar?

En aquesta enquesta han votat 142 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't